Obezbeđena sredstva za izgradnju toplane na biomasu u Prijepolju

  • May 15, 2024
  • 0

Predstavnici Vlade Srbije i Nemačke razvojne banke KfW potpisali su danas dva ugovora u iznosu od ukupno 9,9 miliona evra bespovratnih sredstava, kojima je zaokruženo finansiranje druge faze projekta “Obnovljivi izvori energije – razvoj tržišta biomase”, vrednog ukupno 32 miliona evra.

Projekat treba da obezbedi finansiranje izgradnje i rekonstrukcije sistema daljinskog grejanja koji zamenjuju zagađujuća i neefikasna fosilna goriva, za ekološki prihvatljivo grejanje, za koji je do sada interes pokazalo nekoliko loklanih samouprava – Prijepolje, Novi Pazar, Majdanpek, Niš, Bajina Bašta i Rača.

U prisustvu predsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića i komesara EU za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke KfW u Beogradu Karsten Sandhop potpisali su u Vladi Srbije ugovor o grantu nemenjen stručnijm uslugama, vredan 900.000 evra, a u vezi sa Studijom izvodljivosti za Program promocije obnoviljive energije i razvoja tržišta biomase u Srbiji.

Ministarka Đedović Handanović i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević potpisale su sa Sandhopom i grant vredan devet miliona evra namenjen tehničkoj pomoći, a iz regionalnog programa EU za energetsku efikasnost.

Završetak projekta u opštinama se očekuje za oko godinu dana, a primarni cilj je da 90 odsto proizvodnje energije dolazi iz održivih izvora, prvenstveno od biomase.

Vrednost projekta „Obnovljivi izvori energije – razvoj tržišta biomase“ iznosi 32 miliona evra, od čega su grantovi u iznosu od devet miliona evra iz Regionalnog programa EU za energetsku efikasnost u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, dva miliona evra od Vlade Nemačke i milion evra iz Instrumenta EU za pretpristupnu pomoć, kao i zajam u iznosu od 20 miliona evra od Nemačke razvojne banke KfW.

PP MEDIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *