Na Aero­dro­mu „Po­ni­kve” po­če­lo raz­mi­ni­ra­nje te­re­na

  • April 15, 2024
  • 0

Na Aero­dro­mu „Po­ni­kve” kod Uži­ca po­če­lo je raz­mi­ni­ra­nje de­la te­re­na na ko­ji su ba­če­ne avio i ka­set­ne bom­be to­kom NA­TO bom­bar­do­va­nja 1999. Pro­je­kat fi­nan­si­ra Vla­da Sr­bi­je uz po­moć SAD i Re­pu­bli­ke Ko­re­je, a pre­ko Me­đu­na­rod­ne fon­da­ci­je za ja­ča­nje bez­bed­no­sti lju­di iz Slo­ve­ni­je ITF. „Pro­je­kat ob­u­hva­ta 152.650 kva­drat­nih me­ta­ra, oče­ku­je­mo da se za­vr­ši za tri do če­ti­ri ne­de­lje, uko­li­ko vre­men­ski uslo­vi ne bu­du uti­ca­li na rad de­mi­ne­ra.

U ovom tre­nut­ku ne zna­mo ko­li­ko ima ne­ek­splo­di­ra­nih uboj­nih sred­sta­va, to će­mo zna­ti na­kon pro­na­la­ska i nji­ho­vog bez­bed­nog uni­šta­va­nja”, ka­zao je Mi­o­drag Mi­len­ko­vić iz Cen­tra za raz­mi­ni­ra­nje, pre­neo je Tan­jug. On je na­veo i da se na ovom aero­dro­mu na­la­zi 20 ka­po­ni­ra (sklo­ni­šta za avi­o­ne) od ko­jih su njih 13 bom­bar­do­va­ni po ne­ko­li­ko pu­ta i po­pri­lič­no uni­šte­ni. Cen­tar za raz­mi­ni­ra­nje iz­ra­đu­je pro­jek­te za sva­ki od njih, a di­na­mi­ka či­šće­nja će za­vi­si­ti od fi­nan­sij­skih sred­sta­va. „Si­tu­a­ci­ja je do­sta zah­tev­na i sva­ki ka­po­nir će bi­ti pred­met po­seb­nog pro­jek­ta”, na­veo je Mi­len­ko­vić.

Aero­drom „Po­ni­kve” je 1999. bom­bar­do­van u vi­še na­vra­ta, na nje­ga je ba­če­no vi­še sto­ti­na pro­jek­ti­la, a raz­mi­ni­ra­nje je vr­še­no u vi­še na­vra­ta i uglav­nom je oči­šće­na pi­sta. „Pi­sta je oči­šće­na i bez­bed­na za one ko­ji ko­ri­ste aero­drom”, ka­zao je Mi­len­ko­vić.

Du­ži­na pi­ste u upo­tre­bi je 1.830 me­ta­ra, oči­šće­no je 2.200 me­ta­ra od ubo­ji­tih sred­sta­va, a ukup­na du­ži­na je 3.050 me­ta­ra, što je svr­sta­va u naj­du­žu pi­stu na Bal­ka­nu. Ru­ko­vo­di­lac aero­dro­ma Pre­drag Ba­bić re­kao je da je plan da se sa­ni­ra je­dan deo pi­ste, ali i re­kon­struk­ci­ja ce­le pi­ste. „Za­vr­ša­va­mo pro­jekt­no-teh­nič­ku do­ku­men­ta­ci­ju. Obim sa­o­bra­ća­ja će za­vi­si­ti od svih ovih pro­je­ka­ta ko­je re­a­li­zu­je­mo. Sa­da na aero­drom sle­ću avi­o­ni kod­nog slo­va B, bi­znis i ge­ne­ral­ne avi­ja­ci­je, a po re­a­li­za­ci­ji ovih pro­je­ka­ta mo­ći će i ve­ći avi­o­ni”, ka­zao je Ba­bić.

POLITIKA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *