U Užicu nezaposlenost u padu. Veliko interesovanje žena za osnivanje sopstvenog biznisa

  • December 15, 2022
  • 0

Broj nezaposlenih lica u toku novembra meseca ove godine u padu je u odnosu na novembar mesec prethodne. Na kraju prošlog meseca evidentirano je 6808 nezaposlenih i to na teritoriji koju pokriva užička filijala Nacionalne službe za zapošljavanje. Broj nezaposlenih je u padu za nešto više od 1.000 lica na celoj teritoriji, što je ohrabrujuć podatak.

Kroz programe NSZ nezaposleni imaju podršku od kojih je i obuka za potrebe tržita rada koja će im omogućiti lakše zaposlenje. Kako živimo u digitalnom svetu i kako se svaki segment života prilagođava novom vremenu, navedene obuke već duže vreme sprovode se putem online platforme.

foto: Dragana Kostić – PR NSZ filiale Užice

U toku decembra meseca biće sprovedena i obuka za vođenje poslovnih knjiga. ” Planirano je sprovođenje obuke u virtuelnom  okruženju gde će nezaposlena lica iz svojih domova moći da prate online obuku. Interesanto je što će lica moći sama da se organizuju u praćenju obuke. Dinamika praćenja je njima na raspolaganju, da li im više odgovara u jutarnjim ili večernjim časovima ili vikendom. Uglavnom imaju rok od 6 nedelja kada moraju da odslušju i da završe obuku. ” – ističe Dragana Kostić PR filijale Užice

Nezaposleni moraju proći tri vrste učenja u okviru jedne obuke. Nakon svake oblasti lica moraju polagati autorizovani test na kome će pokazati stečeno znanje. Nakon položenih testova, lica koja su pohađala obuku stiču sertifikat za vođenje poslovnih knjiga.

U prvom ciklusu, koji  počinje u ponedeljak  26. decembra, prijavljeno je 10 nezaposlenih lica.

foto: Marina Gros 

Polaznica obuke Marina Gros ističe  da će joj ova obuka pomoći da se dalje usavrši i da kasnije lakše pronađe posao za koji se  obrazovala.

Obuke će se realizovati sve do septembra meseca naredne godine, a zainteresovana nezaposlena lica mogu se prijaviti kod svojih savetnika. Uslovi za prijavu su da lice ima završeno obrazovanje od IV do VII stepena i da imaju tehničkih  mogućnosti za pohađanje.

Takođe u sklopu programa i mera aktivne politike zapošljavanja koje sprovodi NSZ u saradnji sa lokalnim samoupravama značajno mesto zauzima Program samozapošljavanja, a žene koje žele da se bave predzettništvom prepoznale su ovaj program kao dobar put za zasnivanje sopstvenog biznisa.

Broj prijavljenih mladih preduzetnica u užičkoj filijali iz godine u godinu raste. One svakako imaju prednost prilikom bodovanja 

foto: Milija Vesnić – NSZ filijala Užice

” U okviru ovog programa u filijli Užice pristiglo je preko 300 zaheva, što za subvencionisanje preko Republike Srbije, što preko lokalnih samouprava i u okviru tog broja podnetih zahteva odobreno je 116 subvencija i isto toliko imamo sklopljenih ugovora. Možemo reći da je učešće žena u ovom programu oko 40 odsto, a broj odobrenih subvencija preduzetnicama ove godine je oko 54 odsto.” – navodi Milija Vesnić iz užičke filijale NSZ

Kada su u pitanju delatnosti u ženskom preduzetništvu tu su pružanje zdravstvenih i intelektualnih usluga, delatnosti uslužnih zanata i druge. Kao što je već poznato ugovorna obaveza za ovaj program je 12 meseci, a može se primetiti da je održivost nakon isteka na zavidnom nivou.

Od ukupnog broja nezaposlenih na teritoriji koju pokriva užička filijala, u gradu Užicu je krajem ove godine zabeležen broj od 2.845 nezapslenih lica. 

 

zapadne info

 

Ovaj projekat je finansiran sredstvima iz budžeta grada Užica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove grada Užica.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *