PREMINULO NOVOROĐENČE U PRIJEPOLJU Oglasila se bolnica – dolazi vanredna inspekcija!

  • October 6, 2022
  • 0

Novorođenče iz Prijepolja preminulo je 18 dana od rođenja.

Opšta bolnica Prijepolje oglasila se nakon slučaja smrti novorođenčeta, navodeći da se očekuje vanredni nadzor, te da je sanitarna inspekcija već izvršila nadzor porodilišta, ali da rezultati mikrobioloških ispitivanja još nisu stigli.

Kako je saopštio v.d. dikrektora Zoran Drobnjak dolazak inspekcije najavljen je za petak. “Nakon saznanja da je došlo do smrtnog ishoda obavestili smo direktora Zdravstvenog centra Užice sa zahtevom da formira i pošalje komisiju za vanredni nadzor, čiji dolazak je najavljen za 7. oktobar, a takođe je izvršen nadzor porodilišta od strane sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravlje Užice od kojih očekujemo rezultate mikrobioloških ispitivanja”, navedeno je.

Potvrđeno je da je dete rođeno carskim rezom 12. septembra u porodilištu opšte bolnice Prijepolje, te da je otpušteno 16. septembra kući “uz dobro opšte stanje na otpustu”. O danu u kome je evedentirano narušavanje zdravlja deteta, iz lekarske ustanove potvrđeno je da je beba prebačena u lekarsku ustanovu Užice, a potom i u Beograd na dalje zbrinjavanje.

“Dana 18. septembra dete je iz Službe hitne medicinske pomoći upućeno na odeljenje pedijatrije u Opštoj bolnici Prijepolje, odakle je nakon pregleda upućeno sanitetskim prevozom u Zdravstveni centar Užice, a odatle u dečju kliniku u Tiršovoj”, navodi Drobnjak. Roditelji dečaka, koji je preminuo 18. dana života, za medije su naveli da su detetu u Dečjoj univerzitetskoj klinici “Tiršova” dijagnostikovani bakterijski meningitis i sepsa. Roditelji su naveli i da je dete rođeno zdravo, te da su sumnje lekara da je “bakterija u organizam bebe ušla verovatno zbog neadekvatne sterilizacije prilikom otpadanja pupka”.

Navedeno je i da je prvog dana po otpustu roditelje uzbunio plač bebe, zbog čega su je odveli na dečje odeljenje, a da je pedijatar pretpostavio da dete pati od grčeva. Dan kasnije, 18. septembra, dete je povratilo braon sadržaj, nakon čega su se roditelji sa njim vratili u bolnicu u Prijepolju. Sa nalazima krvi upućeni su u Užice, a odatle u Tiršovu. Dete je, kako je navedeno, primljeno sa teškom dijagnozom, a procenat preživljavanja bio je jedan osto.

U vezi sa navodima u periodu između otpusta i prebačaja u jedan, pa u drugi veći zdravstveni centar, direktor OB Prijepolje rekao je da se u operacionoj sali porodilišta poštuju utvrđene procedure i da nema detalje posete pedijatrima Doma zdravlja. “Novorođenče je primljeno u teškom opštem stanju u jedinicu intenzivne nege. I pored primenjenih svih mera intenzivne terapije, zbog težine stanja, dete nažalost nije odgovorilo na terapiju”, odgovorili su na pitanja Telegrafa iz “Tiršove”.

(MONDO/Telegraf)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *