Zlatar ponovo na turističkoj mapi zahvaljujući ulaganjima države

  • October 7, 2021
  • 0

Na Zlataru se poslednjih godina dosta ulaže u infrastrukturu. Brojni sadržaji su urađeni, a neki od njih su planirani i u toku ove godine. Sredstva za izgradnju Zlatara u turističkom smislu zajednički izdvaja država i lokalna samouprava.

Kako ističe direktor TO Zlatar Branko Pucarević 12 miliona dinara biće uloženo u izgradnju prve zone Zlatara odnosno izgradnju pešačke staze, tipskih objekata i pratećeg mobilijara. Pucarević navodi da će na Zlataru biti izgrađeno 19 drvenih objekata u planinskom stilu koji će služiti za prodaju suvenira, zlatarskih proizvoda i proizvoda domaće radinosti.

Još jedan važan projekat koji će se takođe realizovati ove godine je izgradnja Eko parka to će činiti jednu zajedničku celinu gde će gosti moći da uživaju u novim sadržajima”, kazao je Pucarević.

On je istakao da je upravo podrška države kroz brojne projekte izgradnje turističke infrastrukture bila odlučujuća kako bi se Zlatar vratio na turističku mapu Srbije. U proteklih desetak godina na ovoj planinskoj lepotici izgrađena je balon hala, nove pešačke staze, vidikovci, zip lajn, avantura park a u završnoj fazi je i izgradnja stadiona za visinske pripreme na 1200metara nadmorske visine, što ga čini jedinstvenim u regionu.

Do prve turističke zone na Zlataru urađen je nov put u vrednosti od milion evra čiju gradnju je u potpunosti finansirala republika Srbija, a u drugoj turističkoj zoni počela je izgradnja kanalizacione mreže vrednosti 52 miliona dinara, takođe najvećim delom finansirana republičkim sredstvima.

„Ako poredimo statistiku od prethodnih deset godina kada je registrovano manje od 1500 noćenja, sa 2019. i 2020. godinom kada je ostvareno preko 120 000, onda je jasno koliko se uložilo i da je Zlatar od jedne potvuno zaboravljene i devastirane postao jedna od najtraženijih destinacija kada je u potanju domaći turizam”, naglasio je direktor TO Zlatar.

Sve navedeno odrazilo se i na zainteresovanost investitora za izgradnju smeštajnih kapaciteta kako hotelskih tako i ugostiteljskih objekata. Na ovoj planini trenutno je registrovano oko 2400 ležajeva, što je ogroman porast, s obzirom da je pre 10 godina na raspolaganju bilo oko 400, a u toku je gradnja brojnih apartmana i još jednog hotela.

 

zapadne info/pp media/foto: A.Rovcanin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *