Bajinobaštanski brend koji je ukusima osvojio Srbiju

  • September 30, 2021
  • 0

U opštini Bajina Bašta kao dve vodeće strateške grane privrede ističu se turizam i poljoprivreda, a kompanije koje posluju u ova dva sektora oslonac su celokupnog razvoja opštine.

Primer dobre prakse i kompanija koja ostvaruje uspešnu saradnju sa lokalnom samoupravom, a sa druge strane zapošljava veliki broj radnika svakako je Mlekara Spasojević, čiji se proizvodi mogu okarakterisati kao poznati bajinobašanski brend.

Ova mlekara vrši otkup mleka od poljoprivrednih proizvođača sa teritorije opštine Bajina Bašta, a turisti koji posete ovaj kraj veoma su zainterosovani za kupovinu proizvoda “Zapis Tare” ,  koji su inače zaštitna robna marka Mlekare Spasojević .

Ove godine na novosadskom Sajmu poljoprivrede  Mlekari Spasojević pripao je šampionski pehar i 19 zlatnih medalja, a pomenute nagrade su samo deo kolekcije koju bajinobaštanska mlekara poseduje.

Zaposleni sa nagradama sa poslenjeg novosadskog Saja+ma poljoprivrede 

Sve je počelo pre tri decenije od male ugostiteljske radnje, kojoj se kasnije pridružila mini mlekara u porodičnoj kući Spasojevića sa kapacitetom prerade od 40 litara mleka dnevno. Danas je ovo velika mlekara sa preradom mleka od 70 tona na dan i u  kojoj je  zaposleno 70 radnika. Radomir Spasojević, vlasnik ističe da nikada nije mogao da zamisli da će razvoj njegove male proizvodnje dostići ovaj nivo.

Svoje proizvode plasiraju širom Srbije, a pored kvaliteta proizvoda uspeh kompanije postavljen je u devizi poštoovanja opšteg interesa sa akcentom na očuvanje imena Bajine Bašte.

           Mlekara Spasojević 

Spasojević napominje da je menadžemntu kompanije takođe veoma bitno da ne “opterećuju” opštinu sa bilo čim, odnosno sve troškove izmiruju redovno. Sa druge strane  radnici pored redovne, godinama unazad kao nagradu za trud dobijaju i trinaestu platu.

Predsednica opštine Bajina Bašta Vesna Đurić ističe da je pohvalno što ova kompanija dosta ulaže u edukaciju zaposlenih, a veliki fokus stavljaju i na zaštitu životne sredine. To dokazuje i ulaganje u prečišćivače otpadnih voda.

Vesna Đurić – predsednica opštine Bajina Bašta 

Na osnovu poslovnih strateških planova ove bajinobaštanske mlekare, gotovo je izvesno da će mala opština  pokraj Drine uskoro dobiti još jednog značajnog izvoznika. Plan je da za početak to bude teritorija susedne Bosne i Hercegovine jer već ima zainteresovanih za mlečne proizvode “Zapis Tare”

Izlaskom na inosotrano tržište za Bajinu Baštu i ljude koji žive na njenoj teritoriji značiće puno, poput otvaranja novih radnih mesta, ali i više novca u lokalnoj kasi koji kasnije može biti iskorišćen za ulaganja u infrastrukturu.

Takođe, privrednici ovog ranga sebe vide i kao partnere javnih institucija u rešavanju nekih egzistecnijalno važnih pitanja, poput odumiranja sela, odlaska mladih iz malih sredina u veće gradove.

Radomir Spasojević dodaje da je on ponosan što je ostao u svom rodnom mestu, ali kako kaže, žao mu je što veliki broj mladih odlaskom na studije odlučuje da ostane u većem gradu, a veoma mali procenat njih se vraća u “unutrašnjost”. On naglašava da se u tom slučaju moraju napraviti promene.

Radomir Spasojević – vlasnik Mlekare Spasojević 

“Moja mlekara bez mleka  obična je gomila gvožđa, a proizvođačima mleka država treba da nađe način da plati što su ostali na selu, jer to je jako težak posao. Svi zaposleni u gradu imaju slobodan dan, a poljoprivednik nema taj slobodan dan i to treba da ima svoju cenu. Moje mišljenje je da na prvom mestu selo treba izravnjati po infrastrukturi sa gradom i jedino na takav način može se  povećati broj ljudi na selu” – tvrdi Spasojević

Ista stvar je i sa mladima, moraju se stvoriti uslovi da ostaju u svojoj matičnoj opštini kako bi opština mogla da ide napred.

“I moj proizvođač mleka želi da školuje svoje dete i da ono na primer postane inženjer, ali on čim dobije diplomu on mora negde da radi, a zašto ne bi stanovao u svojoj kući i radio u svom mestu u nekom industrijskom objektu. Ponosan sam što u mojoj mlekari ima sedam inženjera, a ja imam srednju školu, ali sam na neki način stvorio preduslove da zapošljavam obrazovane ljude.

 

 

zapadne info

 

Ovaj medijski sadržaj je u okviru projekta koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Bajina Bašta.

Stavovi izneti u podržanom medijaskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *