Tunel ispod Kadinjače šansa za razvoj Bajine Bašte koja je izvesna

  • September 20, 2021
  • 0

Da Bajinobaštani decenijama sanjaju tunel ispod Kadnjače dokaz su brojni odrađeni projekti, brojni apeli i pominjanja u medijima. Čak je i ove godine budžetom  lokalne samouprave opredeljeno 20 miliona dianra za završetak  idejnog projekta za šta se kako je nedavno predsednica opštine Bajina Bašta Vesna Đurić  istakla, čeka saglasnost Revizione komisije pri Ministarstvu građevinarstva.

Da će u Bajinoj Bašti ovaj san postati java nedavno je potvrdio i predsednik države prilikom posete ovoj opštini, a radovi preko Kadinjače počinju u martu naredne godine.

Tunel koji će se naslanjati na obilaznicu oko Užica na kojoj radovi treba da počnu u oktobru ove godine bio je glavna tema brojnih predizbornih kampanja u Bajinoj Bašti. Međutim, njegova izgradnja u dužini od 1,3 kilometra je već izvesna, a Đurić je napomenula da je sama izgradnja tunela daleko manji problem u odnosu na uređenje zemljišta, gde je potrebno izgraditi 5-6 vijadukta ili mostova što će pomoći da se ne prolazi preko privatne svojine već će mostovi spajati neophodne delove deonice Dub-Dubci.

Kao što je već poznato predsednik Vučić se nedavno uverio i kako izgleda putovati preko Kadinjače jedinim putem kojim se iz Užica može stići do Bajine Bašte, ali ujedno je to jedini put kojim su Bajinobaštani povezani sa centrom regiona. Vučić je obećao da neće proći mnogo vremena, odnosno 2 godine do završetka radova, kada će put od Užica do Bajine Bašte umesto 50 trajati oko 25 minuta.

U izgradnju tunela ispod Kadinjače i obnovu i izgradnju puteva u okolini Bajine Bašte  biće uloženo 80 miliona evra.

Da podsetimo, predstavnici Instituta za puteve iz Beograda prezentovali su užičkom rukovodstvu i odbornicima rešenje tunela ispod Kadinjače još pre dve godine. Generalni projekat tunela sa 130.000 evra finansirala je Kancelarija Evropske unije u Srbiji.

Reč je o prostoru uz državni put Dub-Dubci, površine 9,2 hektara, a predviđen je tunel dužine 1.260 metara.

Ovaj tunel trebalo bi da skrati put između Užica i Bajine Bašte za šest kilometara, a vremenski za 15-20 minuta, dok bi projektovana brzina prolaska vozila kroz ovaj objekat bila 80 kilometara na sat.

zapadne info

 

Ovaj medijski sadržaj je u okviru projekta koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Bajina Bašta.

Stavovi izneti u podržanom medijaskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *