Vodena pećina u Arilju – neistraženo prirodno blago koje vredi posetiti

  • September 15, 2021
  • 0

foto: Lazar Jovanovic

Kada pomenemo Arilje svako od nas prvo zamisli nepregledne plantaže “crvenog zlata”. Međutim grad maline na svojoj teritoriji sakriva brojna prirodna blaga od kojih zastaje dah.

Kanjon reke Panjice i Vodena pećina za kraj avanture u netaknutoj prirodi

Čista i bistra planinska reka Panjica usekla je kanjon među stenama, a na malom šumovitom prostoru krije se pravo blago netaknute prirode.  Oni koji odluče da dan provedu u pešačkoj avanturi ovakvog tipa moraju imati adekvatnu obuću, a sve ostalo je čarolija. Automobil morate parkirati u selu Dobrače, a  dalje nastaviti pešice preko drvenih mostića, pa malo se pridržavati uz sajlu koja je bezbedna, pa sve do prirodnog bisera koji je još uvek nedovoljno istražen.

foto: Lazar Jovanovic

Panjički vodopad kome je reka darivala ime, visok desetak metara, sa koga se voda niz bigrenu kaskadu sliva u mlazovima, pravo je otkriće koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ma koliko puta dolazio.

foto: Dragan Bosnic

Nakon manjeg uspona, za koji nije neophodna posebna spretnost dolazite do oaze gde se možete odmoriti i uživati u pogledu na slapove reke Panjice. Kanjon reke Panjice, iako ne može da snagom i veličinom parira Uvcu ili Tari po svojoj lepoti uzdiže se u red  jednih od najlepših. Sakriven u zelenilu, distanciran od čoveka, netaknut i sačuvan od negativnog uticaja civilizacije, predstavlja pravi poziv na avanturu za sve namernike bilo koje starosne dobi, a isto tako savršenu priliku za jednodnevni izlet.

Na samom kraju ove avanture odmah nakon slapova  nalazi se i Vodena pećina.

Vodena pećina je ustvari vrelo iz kojeg izvire voda koja puni korito Panjice, a sama po sebi je prirodni fenomen i prava atrakcija za speleologe koji tek treba da je ispitaju. Što se tiče dosadašnjih otkrića utvrđeno je da je vodena masa koja izbija na površinu ustvari ponornica koja je nastala od više različitih izvora koji se “skrivaju” pod zemljom oko Kukutnice i Bjeluše, a svoju pokazuju tek ovde, u ovoj pećini. Pećina je dostupna za posetioce nekih 70~80m i smatra se da u njoj postoji više zasebnih jezera, kao i odvoje manje dvorane.

Kao zanimljiv deo turističke ponude regije, kanjon Panjice će svakako privlačiti sve više posetilaca, ali ostaje ozbiljan zadatak da se njegova netaknuta lepota sačuva od ljudskog nemara i pohlepe.

Kako stići do kanjona Panjice:

Do kanjona Panjice se najbolje uputiti rutom koja ide preko Beograda, Valjeva, Požege i Arilja, a do Arilja magistralom prema Ivanjici, gde je negde na pola puta smešteno selo Dobrača. Nakon što prođete skretanje za manastir Klisuru, posle 15~tak kilometara vožnje se nailazi na skretanje za selo Dobraču. Tada se skreće sa magistralnog na lokalni put i nailazi se na raskrsnicu~ levo pokazuje za selo Brakovo, a desno se ide preko žutog mostića za Dobraču.
Kod spomen ploče se nalazi proširenje za automobile i odatle se uputite peške i makadamskim putem i stižete u selo Dobrača nakon 1~2km lagane šetnje. Već na ulasku u selo će vas dočekati tabla na kojoj piše “Vodena pećina” što je siguran znak da ste na pravom putu. Nakon što ste stigli u selo, spazili tablu koja upućuje ka Vodenoj pećini, nailazite na partizansku česmu u selu, a odatle samo pratite markacije i put. Nakon par stotina metara odatle je Y raskrsnica, sa putevima koji vode naniže i naviše. Pravi put je naniže. Nastavljate dalje istim putem koji je dobro obeležen i nakon zaseoka ste na “vratima” kanjona Panjice.

Arilje je dobro povezano autobusima i železnicom preko Užica i Požege, Čačka i Kraljeva. Iz Beograda postoje svakodnevni polasci autobusom, i to više prevoznika. Ali, s obzirom da je najbolje ovde doći leti, onda iskoristite neki mini odmor ili vikend i stignite u ovaj kraj automobilom, što je i najbolja opcija u ovom slučaju.

 

Poziv za ariljsku avanturu -Vodenu pećinu  upućujemo svim poštovaocima  prirode i avanturistima. Savetujemo da svakodnevni stres i iscrpljenost ostave u kanjonu Panjice a sa sobom ponesu čistu energiju koju samo priroda daje čoveku, poručuje Ana Stanisavljević iz Turističkog info centra Arilje.

Krenite u udobnoj obući za šetnju po netaknutoj  prirodi i dođite na lokalitet sa posebnom mikroklimom i lepotom.
Staza kroz kanjon reke Panjice do Vodene pećine duga je oko 1 km i vodi do vodopada, slapova preko sige i ulaza u Vodenu pećinu. Ulaz u najpoznatiji speleološki objekat na teritoriji opštine Arilje prohodan je i ispitan prvih 200 m.  Najviše pažnje privlači vodopad u slapu , od vodene mase koja izlazi iz pećine visok  oko 7m, a tik uz njega  može se videti i bajkovit  vodopad preko mahovine.
Ovaj lokalitet bogat je i za  endemsku vrstu biljke –  campanula secundiflora (zvončić) koju je otkrio Josif Pančić.
TO Arilje u saradnji sa Ministarstvom turizma i RTO Zapadna Srbija u prethodnom periodu realizovala je projekat asfaltiranja puta ka kanjonu i postavljanja drvenih mostića i klupa u samom kanjonu. U narednom periodu nastavljamo  sa uređenjem lokaliteta u skladu sa ” zahtevima ” ove prirodne lepote i na zadovoljstvo svih posetilaca.

 

 

 

foto: Lazar Jovanovic

 

Zapadne info

Ovaj medijski sadržaj je u okviru projekta koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Arilje.
Stavovi izneti u podržanom medijaskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *