Krizni štab ublažio mere: Restorani i kafići do ponoći, trafike bez ograničenja

  • May 31, 2021
  • 0

Ugostitelji će od sutra moći da rade svakog dana do ponoći, i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a trafikama će biti dozvoljen rad od 0 do 24 časa, saopštila je ministarka rada Darija Kisić Tepavčević.

opštila je ministarka rada Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević saopštila je nakon sednice Kriznog štaba da su ublažene mere protiv koronavirusa.

Ugostitelji će moći da rade svakog dana do ponoći, i u otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Trafike i kiosci će moći da rade od 0 d 24 časa, saopštila je Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da poslednje bioskopske projekcije mogu da počnu u 23 sata i da do tog vremena mogu da rade i njihove blagajne.

Kongresi, poslovni i naučni, u zatvorenom prostoru moći će da okupe maksimalno 200 osoba, dok je raniji maksimum bio 100 osoba.

“Ukida se besplatan pi-si-ar za naše građane koji putuju u Nemačku”, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Narednih nedelja o vakcinaciji “Fajzerom” za decu od 12 do 15 godina

Kisić Tepavčevićeva je najavila da će narednih nedelja i u Srbiji biti doneta odluka o preporuci za vakcinaciju dece starosti od 12 do 15 godina isključivo “Fajzerovom” vakcinom.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekla je da i sada postoji preporuka za vakcinaciju starijih od 16 godina isključivo za “Fajzerovu” vakcinu. “Ukoliko to bude i za mlađu uzrasnu grupu biće samo za Fajzer, kao preporuka”, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Objasnila je da kada se rade istraživanja vakcina da se prvo obavljaju na zdravim punoletnim osobama i da je na uputsvima pisalo da još nisu rađena na maloletnicima, trudnicama i porodiljama, a ne i da su zabranjene za tu populaciju.

“Kada se vakcina pokazala efikasnom i bezbednom u populaciji punoletnih zdravih osoba, rade se i ova ispitivanja. Prvo je odobrena za starije od 16 godina, što je vrlo brzo bilo praćeno i u našoj zemlji sa odobravanjem, sada je krenula i sa 12 do 15 godina, tako da se narednih nedelja to očekuje i u našoj zemlji”, rekla je ministarka.

Mladi su zaštitni bedem i treba da zadaju poslednji udarac koroni

Na početku vakcinacije, mladi nisu bili prioritet, pa se zbog toga sada vakcinišu u manjem broju, rekla je članica Kriznog štaba. Napomenula je da je sada na mladima da zadaju poslednji udarac koroni time što će se vakcinisati u što većem broju, kako bi se dostigao kolektivni imunitet.

Kaže da mladi kao razlog zbog čega ne žele da se vakcinišu navode da su zdravi i jaki, i da njima korona ne može ništa, što je prema njenim rečima tačno, međutim, oni su bitna karika u lancu borbe protiv virusa.

“Oni jesu mladi, zdravi i jaki i većina njih će, ako se razboli imati asimptomatsku ili blagu kliničku sliku, ali oni su zaštitini bedem i presudni faktor jer što se veći broj vakciniše, kolektivni imunitet je jači, a time štite i one koji zbog hroničnih oboljenja ne mogu da se vakcinišu”, istakla je Kisić Tepavčević.

Apelovala je na sve građane da se odazovu masovnoj imunizaciji.

Na pitanje da li se na sednici Kriznog štaba razgovaralo i o svadbama i maturama, imajući u vidu da su dozvoljeni kongresi sa 200 prusutnih, Kisić Tepavčević naglašava da postoji razlika između kongresa i slavlja.

“Nisu za poređenje kongresi i svadbe, jer na seminarima ljudi sede i slušaju predavanje, dok je na svadbama drugačija situacija. Svakako da će se odluka o svadbama doneti u narednom periodu, jer je sve povoljnija epidemiološka situacija”, istakla je ministarka i dodala da veruje da mature mogu da se održavaju u školama pod kontrolisanim uslovima.

“Navijači na utakmici-neodgovorno i tužno kršenje mera”

Darija Kisić Tepavčević rekla je da svako od nas čini važnu kariku u borbi protiv virusa. Istakla je da je košarkaška utakmica Crvene zvezde i Budućnosti u petak bila održana van svih preporuka, da je to bilo neodgovorno, nedopustivo i tužno.

“Bez obzira koliko smo željni sportskih okupljanja i slavlja, moramo da shvatimo da moramo još malo da se strpimo kako ne bismo ovu našu borbu sa virusom još produžili”, navela je Kisićeva.

Popuštaju se mere, ali moramo biti strpljivi, dodala je ona.

Na pitanje kako to da policija nije reagovala na kršenje zabrane okupljanja, Kisić Tepavčević kaže da je najvažnije da budemo svesni da nisu ključne sankcije, već svest o tome da nemamo toliko policajaca za kontrolu svakog od nas i da ukoliko kršimo mere činimo loše pre svega sebi i svojim najbližima, kojima možemo da prenesemo virus.

“Ovde je ključan kolektiv i zato govorimo o kolektivnom imunitetetu, borbi i odgovornosti”, naglasila je ona.

Naglasila je da nema gore sankcije od toga da se neko razboli i zarazi ljude koje najviše voli.

“Nemamo policajace za svakog od nas, treba sami da budemo sebi kontrolori i da učinimo sve što je najbolje da očuvamo sopstveno zdravlje”, poručila je Kisić Tepavčević.

Naglasila je da sankcija nikako ne treba da nas podstakne da se ponašamo, jer suzdržavanjem od odlaska na takva mesta činimo dobro nama i našoj porodici.

Izvor:RTS/foto:screenshot(tanjug)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *