Novak i Jelena Đoković otvorili vrtić u rodnom selu Ljubivoja Ršumovića

  • May 19, 2021
  • 0

U selu Ljubiš nadomak Zlatibora uz pomoć Fondacije Novak Đoković omogućeno je da deca iz ovog mesta imaju dostupno kvalitetno rano obrazovanje.

Ovo je prvi vrtić u selu Ljubiš, a funkcionisaće kao deo Predškolske ustanove “Radost” iz Čajetine. Fondacija je u opremanje prostora uložila 9 miliona dinara, a sve u cilju što prijatnijeg boravka najmlađih, kada su njihovi roditelji na poslu. Početkom ove godine, Fondacija je uspešno realizovala donatorsku kampanju Sezona darivanja tokom koje su prikupljena sredstva za izgradnju vrtića u selima Ljubiš i Vajska. Preko 1.000 fizičkih i pravnih lica iz više od 30 zemalja širom sveta svojim donacijama podržali su ovu humanu akciju. Jelena i Novak Đoković na kraju su svojim ličnim sredstvima duplirali prikupljenu sumu, podržavši time na još jedan način realizaciju cilja.

Sa mališanima su radost danas podelili i osnivači Fondacije, Novak i Jelena Đoković, a obzirom da je ovo rodno mesto jednog od naših najpoznatijih pisaca dečije poezije otvaranju novog prostora namenjenog mališanima, prisustvovao je i Ljubivoje Ršumović.

“Mnogo sam srećan što ovom malo mestu vraćamo sjaj u njegovom najlepšem obliku. Drago mi je što će deca uživati u čarima odrastanja i igranja u prirodi, na svojoj zemlji, među svojim drugarima. Kao dete, i sam sam puno vremena proveo na Kopaoniku i svestan sam lepote takvog detinjstva.“ rekao je Novak Đoković.

U selu Ljubiš žive mala deca velikih potencijala. Misija Fondacije je da se svoj deci obezbedi prilika da se razvijaju od malena i time na najbolji mogući način iskoriste svoje talente. Nedostatak vrtića u Ljubišu bio je jedan od razloga što se ovo mesto do sada polako osipalo. Zbog nemogućnosti da deca preko dana budu zbrinuta, roditelji su morali da prave kompromise, pa je tako samo jedan član po porodici mogao da radi što je prirodno dovodilo do lošijeg ekonomskog stanja i uslova za život. Novak Đoković Fondacija želi da podrži decu u selima, a time i da neposredno pomogne i roditeljima kako ne bi bili prinuđeni da gravitiraju ka gradovima.

„Naša želja i cilj je da do 2030. godine svako dete u Srbiji ima pristup predškolskom obrazovanju, bilo da je ono stanovnik sela ili grada. Veoma smo zahvalni donatorima i partnerima koji sa nama koračaju na ovom putu jer zajedno uvek možemo više. U ovoj priči, koja kao misiju ima dečiju dobrobit, pobeđujemo svi. Naš tim je, zajedno sa vrtićem u Ljubišu, do sada otvorio i rekonstruisao 46 ustanova širom zemlje. Ispred nas je još puno rada, ali kada se radi srcem uspeh je siguran”, istakla je Jelena Đoković

Deo postojeće osnovne škole u Ljubišu ovom prilikom je rekonstruisan i opremljen tako da bude vrtić sa svim svojim atributima. Napravljena je jedna velika vrtićka soba, garderober i toalet za decu, a kuhinja je posebno adaptirana i opremljena profesionalnom opremom kako bi za pripremu obroka, pored vrtića, mogla da je koristi i škola.

Otvaranju novog vrtića prisustvovao je i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović: „Dečija graja odzvanjaće od danas u novoizgrađenom vrtiću u Ljubišu i to će biti još jedan doprinos razvoju opštine Čajetina ali i dodatni motiv da mladi parovi sa decom ostanu u svom rodnom kraju, na svojoj dedovini, a, što da ne, da se i neki dugi parovi odluče da iz svojih sredina svoju budućnost vide na teritoriji Zlatibora i svih njegovih sela. Najsrećniji bih bio da iz ovog vrtića na svoj put uspeha krenu neki novi Ršumi i da tako pronose ime našeg Zlatibora. Kao i do sada, uložićemo naš maksimum i neprestano poboljšavati uslova života i u ovom, ali i u svim ostalim naseljima opštine Čajetina.“

Deo postojeće osnovne škole u Ljubišu ovom prilikom je rekonstruisan i opremljen tako da bude vrtić sa svim svojim atributima. Napravljena je jedna velika vrtićka soba, garderober i toalet za decu, a kuhinja je posebno adaptirana i opremljena profesionalnom opremom kako bi za pripremu obroka, pored vrtića, mogla da je koristi i škola.

Bez Ljubivoja Ršumovića ovaj projekat ne bi bio isti, te je zajednica Ljubiša ovaj vrtić nazvala upravo po njemu. „Ako naučimo decu da misle, imaćemo pametan narod. Ako naučimo decu da rade, imaćemo vredan narod. Ako ih naučimo da čitaju knjige, imaćemo mudar narod. Ako ih naučimo da se igraju, imaćemo kreativan narod. Ako ih naučimo da vole, imaćemo dobar i srećan narod. U tom plemenitom poduhvatu, Novak Đoković Fondacija nam pomaže dvostruko! Prvo, stvarajući uslove da mladi bračni parovi zasnuju svoje porodice i drugo, bogateći Srbiju, (pa i moj Ljubiš), vrtićima gde ćemo svemu početi učiti naše najmlađe stanovnike.“ rekao je tom prilikom naš veliki pesnik.

Svojim prisustvom, Ljubivoje je zabavljao decu recitujući im svoje pesme i prepričavajući im svoje „Fazone i fore“. Uživali su svi, dok su se malo stariji gosti prisetili svojih lepih trenutaka iz detinjstva.

„Деца могу преко неба, на крилима лепих жеља
одлучити само треба, сетити се пријатеља
осетити радост шта је, радост деци крила даје
Да замисле, да се сете
куда желе, да полете.“

 

Zapadne info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *