Bogićević u Ivanjici: Uz pomoć stručnjaka do boljih zasada maline, ministarstvo ulaže u atarske puteve

  • April 30, 2021
  • 0
  • 853 Views

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević posetio je Ivanjicu, gde se sastao sa malinarima i predstavnicima lokalnih samouprava gde je ustanovljeno da stanje u malinjacima nije na zavidnom nivou i da na ovo stanje nije uticao samo mraz već su i stari zasadi, kao i primena loših agrotehničkih mera. Sve ovo će uticati na smanjen rod maline i do 25 odsto, a samo Ivnjica ima oko 1500 hektara pod malinom.

Pre svega ovoga malinjake su posetili i predstavnici poljoprivrednih stručnih službi, a Bogićević je stanje u malinjacima okarakterisao kao “šarenoliko” i dodao da država i ministarstvo treba da urade Strategiju razvoja malinarstva u Srbiji.

Takođe ono što će poljoprivrednicima biti od velikog značaja jeste nova mera kojom će Ministarstvo poljoprivrede oprdeliti novac za saniranje atarskih puteva. Ova mera potekla je na inicijativu ministra Nedimovića koji se i sam uverio u stanje puteva obilazeći terene. Okvirni iznos za ovu meru je do 20. miliona dinara i taj iznos će biti namenjen lokalnim samoupravama, a one će sredstva moći da upotrebe iskučivo za uređenje atarskih puteva.

Proizvodnja maline je najznačajniji deo poljoprivredne proizvodnje  u opštini Ivanjica, pa samim tim sastanak sa pomoćnikom ministra je od velikog značaja za poljoprivrednike, istakao je Nenad Glavinić zamenik predsesnika opštine Ivanjica. Na sastanku je zaključeno da je neophodno donošenje strategije jer je proizvodnja crvenog zlata u ovom kraju u velikom problemu, dodao je Glavinić. Ovom strategijom biće napravljen dugogodišnji plan mera koje će doprineti popravljanju stanja u malinjacima i povećanju proizvodnje.

Od velikog je značaja da proizvođači prate savete stručnih lica kako bi sačuvali kvalitet maline jer stanje nije kao pre 30 godina i sama proizvodnja mora se usavršavati naveo je predsednik opštine Arilje Predrag Maslar. Kako on tvrdi jedino će to dovesti do poboljšanja stanja, a lokalna samouprava pomaže u popravci i rekonstrukciji seoskih pristupnih puteva malinjacima, što je velika olakšica proizvođačima. Maslar je naglasio da lokalna samouprava izlazi u susret i kada  dođe do štete, ali je preporuka svakako da proizvođači osiguravaju zasade.

 

Zapadne info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *