Pomoćnik ministra poljoprivrede u Užicu predstavio nove programe

  • April 26, 2021
  • 0

Dva nova projekta namenjena razvoju poljoprivredne proizvodnje predstavio je u Užicu pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević. O projektu “50-40-10” i novom pravilniku za seosku komunalnu infrastrukturu razgovarao je sa gradonačelnicom Užica dr Jelenom Raković Radivojević  i njenim saradnicima. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Poljoprivredne stručne savetodavne službe Užice.

„Unapređenje uslova za ruralni razvoj i razvoj poljoprivredne proizvodnje jesu ciljevi kojima se grad Užice vodi već nekoliko godina unazad, o čemu svedoči više od 140 miliona dinara izdvojenih iz budžeta Grada u tu svrhu. Ove godine otišli smo i korak napred, pa je pored uvećanja budžeta za 5 miliona dinara poziv poljoprivrednicima za subvencije raspisan mesec i po dana ranije“, istakla je posle sastanka gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, uz poziv poljoprivrednim proizvođačima da se prijave na aktuelne gradske konkurse koji su u toku.

Po njenim rečima tokom ovog sastanka razmotrene su dalje aktivnosti i modeli za unapređenje saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede i Poljoprivrednom stručnom savetodavnom službom Užice, iako je ta saradnja i do sada bila na visokom nivou praćena i finansijskom podrškom Grada.

“Sve ono što Grad Užice radi na ruralnom razvoju i razvoju poljoprivredne proizvodnje veoma je pohvalno i može poslužiti kao primer i drugim lokalnim samoupravama”, kaže Aleksandar Bogićević pomoćnik ministra poljoprivrede.

“Zbog toga se posebno radujemo što smo u Užice došli sa vestima o dva nova projekta. Prvi je projekat  Ministarstva poljoprivrede i Svetske banke “50-40-10″ gde smo se dogovorili da grad Užice, Odeljenje za poljoprivredu i Poljoprivredna stručna služba rade na edukaciji i informisanosti proizvođača kako bi oni lakše aplicirali. Reč je o projektu gde će korisnici moći da dobiju bespovratna sredstva u iznosu do 50 odsto od ukupne vrednosti investicije, 40 odsto finansiraće se iz kredita kod banaka koje su učesnice projekta, a svega 10 odsto sopstvenog novca proizvođači će dati u startu kao sopstveno učešće. Minimalna investicija je 20 hiljada evra, a maksimalna 50 hiljada evra.”

Pomoćnik ministra poljoprivrede je najavio i novi Pravilnik za komunalnu seosku infrastrukturu:

“Ove godine će biti raspisan konkurs za komunalnu infrastrukturu po selima namenjen lokalnim samouporavama, gde će moći da konkurišu za izgradnju lokalnih i atarskih puteva. Sigurni smo na osnovu onoga što su do sada uradili da će Grad Užice i ovaj konkurs dočekati spremno, kako bi smo i na ovaj način pokazali da zaista želimo da poljoprivredni proizvođači imaju što bolje uslove za život i rad na selu”, zaključio je Bogićević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *