“Svoje stado koza ne bi menjao ni za šta na svetu”. Filip Kamidžorac pored posla tehnologa u destileriji gaji koze, pravi sir i sve postiže bez problema.

  • April 25, 2021
  • 0

Oduvek je voleo domaće životinje, odrastao je u kraljevačkom naselju Mošin gaj, a kako nema uslova da drži krave nakon završenih studija rešio je da kupi kozu.

2013 godine nakon što je  stekao zvanje inženjera prehrane i tehnologije ovaj sada tridesetdvogodišnji momak, sastavio je biznis plan i shvatio da od mleka i mlečnih proizvoda uz malo muke može lepo da se živi. Nakon kupovine prve koze proširio je svoje stado na 8 francuskih alpina i rekao sebi da ukoliko ne nađe posao u struci nikada se neće baviti bilo čim drugim sem kozarstvom. Ipak, 4 godine kasnije Filip je dobio posao tehnologa u jednoj privatnoj destileriji, pa je njegov radni dan poprilično naporan, ali kako kaže “svoje stado ne bi menjao ni za šta na svetu”

Filip ustaje po prvim zracima sunca, odlazi u štalu da nahrani životinje, onda pomuze, odradi sve što je potrebno oko mleka, istušira se i ide na posao. Po povratku sa posla njegov radni dan se nastavlja, Filip se tada posvećuje preradi sira koji je jako ukusan i zdrav, a nakon toga preko reke vodi koze na ispašu. To je njegovo vreme za opuštanje, vreme kada je sam sa svojim mislima i vreme kada “puni baterije” za dalje. Inače intervju za naš portal je dao baš kada je izveo koze na ispašu jer kako tvrdi tada ima najviše vremena. Po povratku sa ispaše on nastavlja da radi oko sira sve do kasnih večernjih sati.

U svemu ovome Filipu pomaže majka, koja je od nedavno nezaposlena jer mu je bila potrebna pomoć. Dođu dani kada je preumoran, kada mu je svega preko glave, ali kako kaže ne odustaje jer je ljubav prema ovim plemenitim životinjama prevelika.

Od ovog posla prema njegovim rečima može lepo da se živi samo ako si posvećen i pedantan. U početku potražnja za  proizvodima od kozijeg mleka nije bila velika, ali u poslednje dve godiine Filip ne može da zadovolji potrebe kupaca, pa zato planira da širi svoje stado.

Mleko je kvalitetno i ukusno, a samim tim i sir, pa za litar ovog “prirodnog suplementa”, kako ga on naziva, potrebno je izdvojiti 120 dinara, dok je cena kilograma sira 600 dinara.

Prema rečima ovog mladog i vrednog momka kozje mleko i surutka su jako zdravi za pluća, međutim to ne treba doživljavati kao lek već kao preventivu ili pomoć prilikom izlečenja.

Na pitanje novinara kada ima vreme za sebe, Filip odgovara da vikendom koristi svaki momenat da se posveti sebi da izađe sa drugarima koji mu iinače vrlo često pomažu u njegovom privatnom biznisu. Na pitanje kako devojke reaguju da si na poslu tehnolog, privatno kozar, on kroz smeh odgovara “Kako koja…”

Ova priča je samo još jedan dokaz da se treba posvetiti onome što voliš i što te ispunjava i da se od toga može zarađivvati, naravno uz dosta uloženog truda i rada.

 

 

 

 

 

Zapadne info

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *