Valjevo: Poziv poljoprivrednicima da konkurišu za kredit kod Svetske banke

  • April 10, 2021
  • 0

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Blagojević, posetila je Valjevo i razgovarala sa predstavnicima grada. Jedna od tema je bila realizacija kredita Svetske banke za poljoprivredu, vrednih 50 miliona dolara. Reč je o projektu za konkurentnu poljoprivredu koji se realizuje na osnovu sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Po tom sporazumu će poljoprivednici, odnosno korisnici ovog granta imati učešće od samo 10 posto.

„Veoma je važno da lokalna samouprava kao i Poljoprivredna stručna služba informišu građane o pozivu koji će biti objavljen krajem aprila, a to je projekat koji radimo sa Svetskom bankom, popularno nazvan 50:40:10, gde je 50% bespovratna sredstva, 40% kredit koji će mali i srednji poljoprivrednici moći da podignu kod komercijalnih banaka po povoljnim uslovima i 10% je samo učešće. Ono što je vama važno za lokalnu samoupravu jeste da se očekuje usvajanje krajem godine IPARD 3 programa, gde postoji jedna nova mera 6 – ulaganje u javnu ruralnu infrastrukturu. Tu će lokalne samouprave moći da iskoriste povraćaj od 100% prihvatljivih troškova i to je nešto što je veoma važno za grad Valjevo. Prvi poziv koji će biti objavljen krajem aprila se odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, tako da će tu apsolutno svi sektori biti pokriveni i ratarstvo, povrtarstvo, stočarstvo, apsolutno sve“, naglasila je Jelena Blagojević, državna sekretarka.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da godinama slušamo koliko je važna poljoprivreda kao oblast i koliko je bitno da Grad ulaže u poljoprivredu. “Smeo bih slobodno da kažem da smo mi prešli sa reči na delo i da smo dokazali koliko nam je to bitno”, rekao je Gojković i dodao da to pokazuje iznos od 73,1 milion dinara, koliko je opredeljeno u ovogodišnjem budžetu grada Valjeva za poljoprivredu.

 

Zapadne info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *