Planina kod Kraljeva na koju se ide u pohod na narcise i divlje konje nesvakidašnje je čudo.

  • April 4, 2021
  • 0
  • 939 Views

Kažu da nigde divlji narcisi ne mirišu tako lepo kao na planini Stolovi  koja se sa južne strane uzdiže iznad Kraljeva, manastira Žiče, srednjovekovnog grada Magliča i ibarske klisure. Na ovoj planini se već godinama unazad održava jedan je od najstarijih i najlepših događaja Srbije “Narcisu u pohode”. Hiljade ljubitelja cveća, planina i prirode prošle su stazama proteklih godina, noseći sa sobom utiske koji se rečima ne mogu opisati. Doživljaji, emocije, nova poznanstva, a sve u predivnom ambijentu planine koja svakog svog posetioca ispuni pozitivnom energijom koja ostaje dugo u njemu.

Ono što je najveća atrakcija i što najviše privlači ljubitelje prirode jesu krda poludivljih konja koja slobodno šetaju planinom. Gotovo je nemoguće da odete, a da ne sretnete bar jednu od ovih divnih životinja. Jedno krdo ovde živi već više od 30 godina. Gizdave lepotane koje više od jedne decenije predvodi neprikosnoveni vođa i gospodar pastuv Moro vremenom su postali i prava turistička atrakcija koja iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca, zaljubljenika u prirodu i životinje.

Svaki konj ima svog vlasnika, ali odvajanje od krda i okruženja na koje su navikli je gotovo nemoguće. Inače, konje su na planinu najpre dovodili meštani Žiče, Kamenice, Magliča i drugih okolnih sela na obroncima Stolova kako bar leti ne bi morali da obezbeđuju hranu za njih, ali oni su se tu vremenom nastanili.

Mirko Vejnović odrastao je u blizini ove nenaseljene planine, tačnije u Kraljevu i kako za naš portal tvrdi više od jedne decenije odlazi na pešačke ture do vrha Usovica kako u svojoj režiji, tako i u okviru manifestacije “Narcisu u pohode”. Druženje sa konjima u ovoj netaknutoj prirodi za svakog pojedinca je doživljaj. Mirko kaže da su se životinje poprilično navikle na ljude i da su ljupke, ipak ako poželite da priđete ždrebetu to nećete uspeti jer ih stariji konji čuvaju. Možete ih fotografisati ali sa određene distance.

Jednom se čak desilo da je planinarima konj preprečio put i da ma koliko oni bili miroljubivi nije svejedno, jer te životinje nisu svakidašnje, hrane se zdravo, sve vreme se slobodno kreću po velikom prostranstvu i bukvalno su sačinjeni od mišića i prelepe sjajne dlake. Mirko tvrdi da ukoliko se tako nešto dogodi poterbno je biti miran, a ova prelepa životinja će se vratiti svom krdu.

 

Oni hrabriji nose šećer sa sobom i kada im ponude konji vrlo rado prihvataju poklon.

Ono što još oduzima dah kada se popenjete na ovaj prirodni biser jeste pogled. Sa vrha, na kome se često smenjuje nekoliko godišnjih doba u par sati, vidi se Novi Pazar, Kopaonik, Goč, pa čak i Rtanj. Pešačka tura započinje velikim usponom i traje oko četiri sata sa spustom do manastira Žiča ili do sela Brezna gde planinari najčešće nastavljaju svoje druženje.

Iako je stara izreka da na Stolovima lepota stoluje cele godine nalepše vreme za posetu je kraj maja kada cvetaju narcisi.

 

 

Zapadne info

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *