Ugašena kotlarnica na mazut u centru Čačka.

  • February 14, 2021
  • 0

Mazutna kotlarnica “Proleće” nije više u funkciji, potvrdio je za Čačanski glas direktor JKP “Čačak” Danko Ćalović.

Naš doprinos u zaštiti životne sredine je da se godinama trudimo da promenimo stvari na bolje. Učinilo smo sve što možemo i sada smo nadomak da u užem i širem centru grada, kada je reč o sistemu daljinskog grejanja, vazduh bude čistiji. Mi smo jedna od retkih toplana u Srbiji koja u potpunosti koristi gas, ekološki najprihvatljivije gorivo. Nedavno smo potpisali ugovor i preuzeli kotlarnicu „Proleće“ na upravljanje i održavanje – kaže Danko Ćalović.

Za kotlarnicu „Proleće“ pravna prepreka je bila što nije u vlasništvu Grada, već stanara. Prema rečima Ćalovića, ta kotlarnica bila je u veoma lošem stanju, jer joj je odavno istekao radni vek.

Narodni poslanik i član Odbora za zaštitu životne sredine Marko Parezanović izjavio je da od 2022. godine grad Čačak neće imati javne objekte koji se greju na ekološki neprihvatljive energente.

“Ugašena je i poslednja mazutna kotlarnica u centru Čačka koju su za grejanje koristili stanari Bogićevićeve ulice. Kotlarnica “Proleće” priključena je na gradski sistem daljinskog grejanja i preuzeta je od strane JKP “Čačak” na upravljanje i održavanje. Time je eliminisan značajan izvor zagađenja vazduha u centru grada. Sledeći važan cilj je završetak izgradnje novih gasnih kotlarnica koje će za grejanje koristiti Agronomski i Fakultet tehničkih nauka, kao i početak izgradnje nove kotlarnice za Mašinsko-saobraćajnu školu, što je preduslov da od 2022. godine grad Čačak nema nijedan javni objekat koji za grejanje koristi ekološki neprihvatljive energente“- izjavio je Parezanović.

 

Izvor:gsz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *