Saopštenje za javnost gradonačelnice Užica

  • May 21, 2024
  • 0

“I pored svih molbi upućenih predstavnicima političkih stranaka i učesnicima na predstojećim izborima da situaciju na deponiji Duboko ne koriste u svrhu svoje promocije, oni iz dana u dan to čine sve agresivnije.

Samo zbog građana Užica, koji imaju pravo na istinu još jednom ću i pod moralnom i svakom drugom odgovornošću, pa i Hipokratovom zakletvom na koju se pozivaju, istaći da su sve informacije koje im saopštavamo istinite.

Istina je da je gašenje požara na deponiji Duboko pri kraju, kao što je istina i da kvalitet vazduha mere Agencija za zaštitu životne sredine, Institut za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“ i Zavod za javno zdravlje Užice i da su svi izmereni podaci javno dostupni svima.

Istina je i da je Odluka o osnivanju deponije doneta 2003. godine od strane tadašnje Vlade, da je 2005. godine predsednik opštine Užice Miroslav Martić potpisao ugovor o osnivanju, izgradnji i korišćenju deponije Duboko i da su svi njeni direktori do 2013. godine bili kadrovi Demokratske stranke a od 2013. Do 2018. Demokratske stranke Srbije.

Takođe želim da istakem da od početka požara na deponiji Duboko osim zahteva za ostavkama, ucena i pretnji onih koji bi da me obese javno na trgu, nismo dobili nijedan predlog koji bi nam pomogao da problem brže rešimo. Verujem, da bi svi oni koji danas traže moju i ostavke mojih saradnika, pod izgovorom moralne, etičke ili bilo koje druge odgovornosti to i učinili i pobegli što dalje.

E pa upravo u tome je razlika između nas i njih. Nismo se sakrili i nismo pobegli, suočili smo se sa problemom, koji, naglasiću nismo stvorili, dan i noć radimo na njegovom rešavanju i sigurna sam uspećemo sopstvenim i svim naporima koje čini država.

Koliko god pokušavali da umanje vrednost i značaj investicije, ona je ogromna. 30 miliona evra, toliko daje država a Ministarstvo zaštite životne sredine već je raspisalo tender za izvođača radova. Realizacijom tog projekta u koji će biti uključena i nauka i struka, i gde će i građani imati mogućnost da učestvuju svojim sugestijama dobićemo Centar za upravljanje otpadom po najvišim standardima i nikada niko više neće doći u situaciju u kojoj smo danas.

Građane podsećam i da smo upravo zahvaljujući podršci Vlade Republike Srije dobili najsavremeniju fabriku vode, rešili višedecenijski problem klizišta u Koštici, magistralnog cevovoda u Sevojnu, kišne i fekalne kanalizacije u mnogobrojnim naseljima. Tu podršku imaćemo i za izgradnju obilaznice, gradnju kotlarnice Međaj, rekonstrukciju Zdravstvenog centra i hale Veliki park.

Ovo je istina i ovo su činjenice o kojima će građani i niko drugi suditi 2. juna, a kao odgovorni i ozbiljni ljudi spremni smo za takvu  vrstu suđenja “, navodi se u Saopštenju za javnost, gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *