Seoski turizam u Požegi kao jedna od perspektivnijih grana privrede na kojoj je potrebno raditi

  • December 1, 2023
  • 0

Ruralni turizam u opštini Požega kao grana privrede postaje sve perspektivniji. Većina smeštaja, smešteno je ju prelepim ambijentima seoskih oaza, a kako domaćini tvrde sve je više gostiju koji vole da borave u seoskom autentičnom ambijentu.

Seoski turizam nudi elemente seoske sredine, prirodu, i prezentuje tradicionalno gostoprimstvo i vrednosti lokalnog stanovništva.

Kategorisana domaćinstva u selima Tometino Polje, Ježevica, Godovik, Rasna, Roge, Pilatovići, Ljutice, Tvrdići, Donja Dobrinja, Prilipac su nosioci seoskog turizma u opštini Požega.

Gostoprimljivi domaćini, sela sa voćarskim i povrtarskim kulturama, domaće životinje i domaća hrana, listopadne šume i pašnjaci, svež vazduh i priroda netaknuta modernizacijom, to je ono što sva požeška sela nude.

Domaćini su ovde pre svega pravi poljoprivrednici koji zaokruživanjem svoje proizvodnje reše da se odvaže i u oblasti turizma, da gostima ponude da uživaju na njihovom imanju.

foto: “Nvakova kačara” 

Miodrag Smiljanić, vlasnik turističkog domaćinstva Smiljanić u Godoviku kaže da je 2009 godine doneo odluku da kupi domaćinstvo u Godoviku jer se na tom mestu nalaze mnoge istorijske znamenitosti koje su primamljive gostima i mogu doprineti razvoju seoskog turizma.

” Ovde gosti kada dodju imaju mir. Priroda je lepa. Svi putevi iz centra opet dovedu ovde. Priroda nije zagađena, ova voda iza manastira je za piće. Tako da je ovo ipak netaknuti deo prirode” istakao je Smiljanić

Kod ovakvog vida turizma gosti najviše cene gostoprimstvo i prijateljsku atmosferu. U Novakovoj kačari baš to i možete dobiti. 

“Ko dodje kod nas ceni domaćinski odnos i toplinu. Hrana je po izboru, gosti mogu sami da spremaju, mogu kako hoće i kako se dogovorimo. Imali smo goste sada za Guču iz Bugarske, dolazili su iz Novog Sada, imamo iz Beograda, sa svih strana. Vole da dodju da uživaju i obično ko jednom dodje on se ponovo vraća”

Smiljanići uzgajaju i magulice, pa neretko se na trpezi može naći i meso od ove životinje. Miodrag tvrdi da goste sa strane najviše oduševi kada lim on na stolu ostavi paradajiz, sir, slaninu od mangulice i flašu sa rakijom da se služe. Smiljanići imaju i oko 10 ari maline, pa gosti leti imaju priliku da uberu i ove sveže plodove.

Porodica Korać svoje seosko domaćinstvo preuredila je nakon što su se u požešku Rasnu vratili iz Beograda. Nihovo šarenoliko uređeno domaćistvo ima  interesantniji naziv, odnosno Štala la la, a vlasnica objašnjava da je ovaj naziv nastao jer su od jedne stare štale napravili kafanu i kako kaže zvučalo je pevljivo. Pošto je štala pretvorena u kafanu, onda neka i naziv bude Štala la la.

foto: Jelena Korać – vlasnica domaćinstva “Štala la la”

“Napravili smo i apartmane u istom dvorištu, za izdavanje. Tako da i gosti koji iznajme kafanu za neku proslavu, mogu i da prespavaju. Sa druge strane naši gosti u apartmanima imaju na raspolaganju da sede i da uživaju tokom dana i večeri”

U okviru ovog domaćinstva u ponudi je i topla kada, gde gosti sami lože vatru, greju vodu i gd mgu da se kupaju. Kada unutra ima klupe na kojima mogu da sede, a okolo je šank. Takoše u ponudi je i sauna.

Vlasnica domaćinsta napominje da je mnogo više stranih, nego domaćih gostiju.

Turistička organizacija opštine Požega promoviše ovakvu vrstu turizma na više načina, iako ugostitelja ima seoski turizam, uzevši u obzir  sve potencijale, bi mogao biti i razvijeniji.

foto: Natasa Bradonjić – direktorka TO Požega 

” Možemo reći da je seoski turizam u opštini Požega razvijen u određenoj meri, ne onoliko koliko bismo mi želeli i koliko bi možda i trebalo, ali domaćinstva koja imamo, njih je ukupno 14 da se bave seoskim turizmom. Neka od njih su zaista vrlo reprezentativna domaćinstva, po tome podrazumevamo da imaju i bazene i kompletnu ishranu i još dosta toga. Na žalost sve je manje takvih iz razloga što nemaju dovoljno sredstava da opreme svoje domaćinstvo po standardima savremenog turiste, anegdee iz razloga što su se malo umorili” ističe Nataša Bradonjić, direktorka TO Požega

Bradonjić navodi i kao još jedan od razloga uvođenje raznii IT platformi koje onemogućavaju vlasnicima da se time bave malo profesionalnije. Ona dodaje da turistička organizacije domaćine podržava u svemu što oni odluče. Brojni su turisti koji Požeu izaberu kao bazu za obilazak okolnih mesta i turističkih atrakcija. Po rečima direktorke, dolaze čitave porodice iz inostranstva koji smeštaj traže u Požegi. Ipak, njen zaključak je da se može dosta bolje kada je seoski turizam u pitanju.

Trenutno se aktivno radi na pronalaženju turističkog proizvoda koji bi ovu opštinu obeležio na turističkoj mapi i privukao potencijalne posetioce.

 

zapadne info

 

Ovaj projekat je sufinansiran sredstvima koje je opredelila opština Požega

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove opštine Požega

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *