U Novoj Varoši otvorena agro kancelarija koja će poljoprivrednicima biti od velikog značaja

  • December 19, 2022
  • 0

Stalna ruralna razvijanja opštine Nova Varoš su neophodna jer je svima već poznato koliko je ovaj kraj pogodan za poljoprivredu i da potencijala itekako ima. Danas su predstavnici lokalne samouprave Nova Varoš prisustvali sastanku sa pomoćnikom ministarstva za poljoprivredu Aleksandrom Bogićevićem na kom im je predstavljen rad Poljoprivredne savetodavne  stručne službe Užice za narednu godinu. Ovom sastanku su pored predstavnika opštine Nova Varoš prisustvovali i predstavnici lokalnih samouprava Priboj i Prijepolje.

” Čovek iz Nove Varoši, Priboja i Prijepolja bi morao da ide u Užice da prijavi svoje domaćinstvo ili da se prijavi za neku od subvencija. Zato smo se danas sastali. Svaka od ove tri lokalne samouprave će odrediti čoveka koji će se u narednom periodu licencirati i pruzati te usluge u svojim opštinama poljoprivrednim proizvođačima sa te teritorije.”

Poljoprivredni proizvođači neće morati da idu sa ove teritorije u Užice, a sa EAGRAROM postiže se, između ostalog, efikasnije umrežavanje stručnih službi, a savetodavac koji će biti zadužen za poljoprivrednike iz svoje opštine moći će da im daje savete i pomoć na licu mesta bez odlaska u PSSS.

Prema rečima Nebojše Brzakovoića mnogo je novih poslova koje će resorno ministarstvo dodeliti PSSS, jedan od planiranih je i novi Eko agrar. ” Mi ćemo morati na terenu da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima da pomognemo da se registruju, da obnove registraciju, da izvrše promene, kao i da mogu da konkurišu za neke subvencije kod resornog ministarstva.”

eAgrar znatno će olakšati rad užičke službe, a u još većoj meri poljoprivrednicima iz navedene tri opštine.

Predsednik opštine Nova Varoš. Radosav Vasiljević istakao je da je ovo ujedno prilika da se zaposle novi kadrovi. On je dodao  da je unapređenje stručnih kapaciteta još jedan pozitivan iskorak u lokalnim programima unapređenja agrara, a koji bi trebalo da poljoprivrednicima olakša posao na savladavanju silne papirologije i birokratskih procedura u procesu ostvarivanja prava na subvencije. Lokalne samouprave će dodatnim angažovanjem stručnih lica imati i potpunije i preciznije baze podataka, bolju kopču sa Okrugom odnosno Republikom, a biće pomaka i na polju novog zapošljavanja stručnih kadrova.

Inače, na teritoriji novovaroške, prijepoljske i pribojske opštine trenutno ima oko 11.400 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava od kojih je u Novoj Varoši  2.900. Opština Nova Varoš je za agrar ove godine izdvojila 13,4 miliona dinara, što je za četiri miliona više u nego prošle.

 

 

zapadne info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *