Jagma za ogrevom – Cena drva udvostručena, a peleta gotovo da nema

  • September 19, 2022
  • 0

Kalendarski je leto, ali prve pahulje opominju da je grejna sezona sve bliža. Sve teža energetska kriza naterala je mnoga evropska domaćinstva da se vrate čvrstom ogrevu. U Srbiji je od proleća jagma za tim ogrevom. U odnosu na lane, cena drva je udvostručena, peleta gotovo da nema. U Ministarstvu energetike očekuju da će mere koje su preduzeli, do kraja meseca poboljšati snabdevanje.

Zalihe drva prave, ne samo domaćinstva koja se greju tim ogrevom već i ona koja ga prethodnih godina nisu korstila – kupuju bar nekoliko kubika za rezervu, ako zatreba. Višestruko veća tražnja pogurala je i cene, pa za kubik treba dati od osam do čak 12.000 dinara.

– Maja maseca cena drva je bila šest hiljada. Čujemo da je sada duplo skuplje. Ja mislim da je to nerealno – smatra jedan građanin.

Najteža situacija je sa peletom. I pored ograničenja cene od 38.000 za tonu i zabrane izvoza, na tržištu je i dalje nestašica.

Snabdevači kažu da je dobavljača sve manje.

– Pre ograničenja se mogao naći pelet po katastrofalnim cenama, sada više ne možemo ni da kupimo pelet – kaže Vlasnik stovarišta Marko Vitorović.

Darko Marković iz Brodarca ukazuje da je pelet, umesto da bude najjeftiniji za grejanje, ispao najskuplji za ovu godinu.

– Morali smo ugljem da dopunimo, a i do uglja je teško doći – dodaje Marković.

Iz Ministarstva energetike poručuju da je na području Lebana, Brusa i Knjaževca u seči sa Srbijašumama angažovana i Vojska, kako bi se obezbedile dodatne količine drva.

Inspekcije i dalje proveravaju i proizvođače i stovarišta peleta. Do sada je podneto više od 60 prekršajnih prijava.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva Zoran Lakićević kaže da je cena peleta ograničena na 320 evra, ali da neki trgovci prodaju pelet po višoj ceni.

– Zbog toga je značaj ovih inspekcija, tržišne i poreske, da kontroliše i to ćemo nastaviti da radimo – ističe Lakićević.

Mnoga evropska domaćinstva vraćaju peći na drva i ugalj

U strahu od hladne zime i mnoga evropska domaćinstva vraćaju peći na drva i ugalj. Žitelji sa područja grčke prestonice iskoristili su orezivanje parkova da besplatno dopune zalihe drva.

Opštinski ekološki aktivista u Atini Nikos Kaiosis kaže da su udružili snage sa građanima i očistili šumu.

– Umesto da sve ovo drvo od orezivanja drveća ode u otpad, udružili smo snage sa stanovnicima. Očistili smo šumu i građani će dobiti pomoć za zimu – dodaje Kaiosis.

Paraskevi Galari ističe da je jedino grejanje koje imaju ono na drva, za kamin, i električne grejalice koje će ove godine biti veoma teško uključiti, jer ne mogu da priušte da plate struju.

I na evropskim stovarištima za čvrst ogrev su liste čekanja, a drva i uglja se uglavnom kupuju na džakove.

 

ekapija:foto:shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *