Užice: Aleksandru i Dušanu dodatna mehanizacije za lakši život na njihovom imanju u selu Karan

  • August 4, 2022
  • 0

Pomoć mladim poljoprivrednicima u selima širom Zlatiborskog okruga od strane Fondacije Ana i Vlade Divac, već godinama je poznata.

U okviru programa “Osnažimo mlade poljoprivrednike” brojna su domaććinstva koja su zanovila svoju mehanizaciju, a čiji su članovi pohađali srednju poljoprivrednu školu Ljubo Mićić u Požegi.

Nova mehanizacija stigla je u domaććinstvo Aleksandra i Dušana Kovačevića iz sela Karan kod Užica u vidu donacije. Braća Kovačević imaju želju da razviju i unaprede porodično gazdinstvo, pa će im dve poljoprivredne mašine koje su dobili uz pomoć grada Užica i Divac fondacije umnogome olakšati svakidnevni rad na selu.

Porodica Kovačević iz zaseoka Granice u Karanu živi isključivo od poljoprivrede. Njihova dva sina odlučila su da svoj dalji život nastave na selu, pa je tako stariji Aleksandar nakon završene srednje poljoprivredne škole u Požegi, nastavio studije na Agronoskom fakultetu u Čačku, dok se i mladi sin takođe opredelio za obrazovanje u poljoprivredi, pa srednju školu pohađa takođe u srednjoj poljoprivrednoj školi u Požegi.

foto: Aleksandar Kovačević – mladi poljoprivrednik iz sela Karan 

” Potrebno mi je dodatno znanje da bih mogao da unapredim život na selu. Uz pomoć škole i Divac fondacije dobili smo plugove i rotacionu kosačicu koja će dosta pomoći” – naveo je Aleksandar

On dodaje da ima u planu proširenje već postojećih malinjaka kao i proširenje stada ovaca.

Fondacija Ana i Vlade Divac od 2018 godine realizuje projekat namenjen mladim poljoprivredniciama, učenicima završne godine srednje poljoprivredne škole u Požarevcu, Prokuplju i Požegi.

foto: Uroš Delić – Fondacija Ana i Vlade Divac 

Srednju poljoprivrednu školu Ljubo Mićić u Požegi pohađaju učenici iz čitavog Zlatiborkog okruga i svake godine podržani su i mladi iz  Užica, odnosno okolnih sela sa teritorije grada, a dodela donacija je prema rečima Uroša Delića iz fondacije najlepši deo posla.

Saradnja Grada Užica i Fondacije traje dugi niz godina na obostrano zadovoljstvo.

Prema rečima člana veća za finansije Miodraga Petkovića, ulaganje u selo jeste jedan od prioriteta gradske uprave. Kako kaže sa jedne strane evidentan je trud i ulaganje u infrastrukturu, odnosno u rekonstrukciju puteva, širenje vodovoda, dok se lokalna uprava sa druge strane zalaže za dodelu direktnih subvencija poljoprivrednicima.

foto : Miodrag Petković – član Gradskog veća za budžet i finansije Grada Užica  

” Cinjenica je da je potrebno mnogo sredstava da dovedemo stanje na selu do stadijuma koji smo zacrtali i zato se trudimo da iz iz godine u godinu i u infrastrukturu i u subvencije ulažemo što više i verujem da ćemo taj trend nastaviti” – naveo je Petković

U poslednjih nekoliko godina uspešne saradnje između grada i Fondacije Divac uloženo je oko 30 miliona dinara u kozarstvo, ovčarstvo, pčelarstvo, plastenička proizvodnja, a posebno je zadovoljstvo što postoji i program podrške mladim poljoprivrednicima, među kojima su se našli i ALeksandar i Dušan Kovačević.

Petković dodaje da se očekuje veći broj ovakvih subvencija i podrške jer je cilj da što više mladih ostane na svojim imanjima.

Značaj ovog projekta nije samo u donaciji, već i u edukaciji, pa mladi poljoprivrednici u okviru programa uče kako da napišu poslovni plan, da se prijave na druge konkurse i na taj način dobiju dodatna podsticajna sredstva za razvoj porodičnog gazdinstva.

 

 

zapadne info

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.