U klisuri Đetinje otvoren StaPARK, neolitsko naselje jedinstveno u Srbiji

  • July 31, 2022
  • 0

Nakon 4 godine, od kako je započet projekat NEOLIFE i 2 godine odlaganja zbog pandemije korona virusa u klisuri reke Đetinje otvoreno je neolitsko naselje StaPARK.

StaPARK je formiran  na osnovu postojećih arheoloških izvora o čoveku neolitskog doba, a nalazi se u Staparskoj banji nadomak Užica.

“Kad smo počinjali da gradimo najvažnija ideja je bila da iskoračimo iz stereotipa i mislim da smo lestvicu podigli tako visoko da svi koji budu gradili neke buduće arheološke parkove neće moći ispod ovoga. Ovaj park ima ogroman potencijal, ne samo turistički već i kulturni i naučni i tako da ovde već vidim mesto gde će se dolaziti naučnici iz Srbije ali i Evrope i sveta. Ovo mesto treba da bude ponos i gradu Užicu i Srbiji  i regionu”, rekao je Kovačević uz zahvalnost gradu i molbu da se park unapređuje i da se prema njemu ophodimo kao nečemu veoma vrednom. – istakao je Dragan Janković  arheolog i kustos Muzeja grada Beograda

Replike ljudskih figura rađene su od materijala prilagodljivog svim vremenskim prilikama.

„To je silikonska guma, tzv. dragon skin, koja može da izdrži sve atmosferske prilike i neprilike. Vosak je prevaziđena tehnika. Nismo sigurni o proporcijama ljudi tog vremena, ali čovek je uvek bio čovek. Dobro je to što imamo 3D skeniranje, pomoću kojeg ćemo dobiti trodimenzionalni model, što će nam pomoći da animiramo ove figure“, ističe kreator figura, Branislav Crvenković.

“Stavljanjem u funkciju Arheološkog parka na otvorenom StaPARK, osvrtom na daleku prošlost, obogaćujemo turističku ponudu našeg grada, istakla je obraćajući se prisutnima gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Zahvaljujući prekograničnom projektu “Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja  NeoLIFE”, koji su zajedno realizovali gradovi Užice i Tuzla, Umetnička škola Užice i opština Milići, verujem da smo dobili ne samo turistički lokalitet već i edukativni centar koji  posetiocima, a posebno najmlađima može da dočara život naših predaka u periodu mlađeg kamenog doba. Cilj nam  je da ovo  naselje bude deo  objedinjene turističke ponude klisure reke Đetinje čija je procedura zaštite kao predela izuzetnih odlika u toku. Jezero Vrutci, manastir Rujno, Donja staparska banja, stara trasa ćire, ostaci bosanskog i dubrovačkog puta, neolitsko naselje, ribolovni reviri, kupališta, planinanrske i biciklističke staze, hidrocentrala  Pod gradom, tvrđava Stari grad i gradska plaža  čine izuzetan turistički potencijal na čijem se povezivanju konstantno radi.

Arheološki park je izgrađen kroz “NeoLIFE”projekat koji je sufinansirala EU kroz program prekogranične saradnje Srbija- Bosna i Hercegovina, preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva finansija Republike Srbije. Ukupna vrednost projekta je oko 600 hiljada evra od čega je EU obezbedila oko 450 hiljada, a preostala sredstva gradovi Užice i Tuzla.

StaPARK-om će upravljati Turistička organizacija Užice, za posetioce će biti otvoren svakog petka, subote i nedelje u vremenu od 15 do 20 časova, uz pratnju turističkog vodiča.

 

zapadne info/uzice.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.