Čačak prva nacionalna prestonica kulture u 2023.godini

  • July 20, 2022
  • 0

Radovi koji  se obavljaju na partnernom uređenju  Umetničke galerije Nadežda Petrović u okviru projekta Prva nacionalna prestonica kulture odvijaju se predviđenom dinamikom kako bi 31. Memorijal bio otvoren u savremenom prostoru. Iz budžeta grada za ovu namenu izdvojeno je 26 miliona dinara.

Čačak je izabran među 18 gradova I opština kao nacionalna prestonica kulture što doprinosi brendiranju grada , modernizaciji lokalne samouprave . U prvoj fazi realizacije ovog projekta biće uređen prostor od hrama Vazdesenja Gospodnjeg do Sokolane. Radovi na partnernom uređenju galerije  započeti su 6.jula tekuće godine, a obuhvaćena je površina od 2000 kvadrata.

Rekonstrukcijom ulice  Cara Dušana predviđeno je da se proširi trotoar, ukinu parking mesta I da se  uredi biciklistička staza.

U proteklom periodu završena su arheološka istraživanja na  oko 800 kvadrata Narodnog muzeja i Međuopštinsko Istorijskog  arhiva u cilju uređenja umetničkog kompleksa. Svi ovi radovi doprineće da Čačak u narednom periodu bude centar kulturnih dešavanja .

Prestonica kulture Srbije je jedan od najznačajnijih  projekata koje je pokrenulo Ministartvo kulture  I informisanja  u cilju kulturnog razvoja I promocije tradicije, ali I savremnog slikarstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *