Otvoren rekunstruisani granični prelaz Kotroman

  • June 28, 2022
  • 0

Rekonstruisani granični prelaz Kotroman između Srbije i Bosne i Hercegovine zvanično je otvoren danas, 27. juna.

U okviru novog graničnog prelaza Kotroman nalaze se po tri saobraćajne trake na ulazu i izlazu iz zemlje, što će značajno ubrzati putnički promet, ali i promet robe

Pored prostranog objekta za smeštaj graničnih službi, postavljene su i kontrolne kućice na saobraćajnim trakama, podignuta je nadstrešnica, kao i javni sanitarni čvor, a ceo prelaz je pokriven video nadzorom.
Pored unapređenja putničkog, poboljšanje kvaliteta očekuje i teretni saobraćaj, pa će tako kamioni imati na raspolaganju i teretni terminal, ali i preko potrebnu kolsku vagu na ulazu u zemlju.
Preko graničnog prelaza Kotroman vodi najkraći put do Boke Kotorske, pa se očekuje da će se mnogi putnici već tokom predstojeće sezone odlučiti da tuda krenu put mora, što će doprineti rasterećenju najfrekventnijeg prelaza ka crnogorskom primorju, graničnog prelaza Gostun, čija rekonstrukcija je u toku.
Granični prelaz Kotroman je jedan od osam graničnih prelaza između Srbije i BiH. U radove je uloženo nešto više od 4,6 miliona evra, od čega je 2,1 milion evra izdvojeno iz pretpristupnih fondova EU, dok je nešto više od 2,5 miliona evra obezbeđeno kroz nacionalno sufinansiranje preko Uprave carina za prvu fazu, i Republičke direkcije za imovinu za drugu fazu izgradnje.
Projekat je deo šire saradnje Srbije i EU u oblasti integrisanog upravljanja granicama.
izvor: 021.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.