Izložba ,,Zlatne ruke Dragačeva“

  • June 28, 2022
  • 0

U Guči je održana izložba ,,Zlatne ruke Dragačeva“ na kojoj su svoje umeće predstavili članovi Udruženja Samoukih slikara i vajara Dragačeva, Udruženje seoskih žena Dragačeva, ,,Bosiljak“ iz Čačka, ,,Kolo srpskih sestra“ iz Lučana, ,,Etno stil“ Adrani, ,,Etno stil“ Vladan Jolić iz Užica i Liciderska srca Đokić iz Ivanjice.

Udruženje samoukih slikara i vajara predstavilo se na izložbi ,,Zlatne ruke Dragačeva“ slikama i oslikanim predmetima, među kojima su delovi narodne nošnje. Udruženje postoji od 1974.godine. Okuplja 29 naivnih umetnika sa potvrđenim likovnim izrazom i buduće mlade umetnike kojima je potrebna pomoć iskusnih stvaralaca, kako bi se afirmisali.

Članovi udruženja deluju kao ,,Dragačevska slikarska grupa”, a u svom radu su individualci. Inspiraciju pronalaze u prirodi, etno motivima i bogatom nasleđu Dragačeva.

Na izložbi se predstavilo i udruženje ,,Bosiljak” iz Čačka, koje čuva tradiciju izrade ručnih radova, a nastoji i da prenese znanje mladim naraštajima.

Snežana Kostić predsednica Udruženja samoukih slikara i vajara Dragačeva

,,Prvobitna zamisao, kada smo formirali udruženje 2010.godine, bila je da okupimo decu sa posebnim potrebama, da nakon škole imaju gde da se druže, da uče zanate i doprinesu kućnom budžetu i društvu. U udruženju ima oko 30 žena i svaka je zadužena za neku radionicu, u zavisnosti od toga koji zanat poznaje”, istakla je predsednica Skupštine udruženja ,,Bosiljak” Čačak, Slavica Petrović.

Slavica Petrović

Radionice za tkanje, pustovanje vune, zlatovez, šivenje, heklanje, pletenje i modeliranje posećuje sve više mladih, a od nedavno tkački zanat uče i studentkinje Agronomskog fakulteta u Čačku.

 

izvor i foto:infopress

Leave a Reply

Your email address will not be published.