Građani Čačka iz ugroženih kategorija uskoro će na tri načina moći da dobiju svoj krov na glavom – projekat vredan 1,3 miliona dolara

  • January 13, 2022
  • 0

Tri su stambena rešenja za koje  će građani Čačka koji pripadaju socijalno ugroženim kategorijama moći da apliciraju, a sve uz pomoć EU kao donatora i Grada Čačka  . Žene žrtve porodičnog nasilja, mladi kojima je  prestao smeštaj u hraniteljskim porodicama ili su korisnici socijalne zaštite, pripadnici romske nacionalnosti i sve ostale kategorije socijalno ugroženog stanovništva imaće priliku da dobiju krov nad glavom nov, iznajmljen ili renoviran. Sve zavisi od modela za koji će konkurisati.

Što se tiče prvog modela gradiće se 12 stambenih jedinca u naselju Obrež, a  izvođač radova je već izabran. Drugi model je kupovina 14 kuća sa okućnicom, a iznos po kući je od oko 17 hiljada dolara. Dok treći model podrazumeva 8 paketa građevinskog materijala u vrednosti od po 7 hiljada evra, a svi koji budu izabrani biće uključeni i u mere aktivne inkluzije.

foto: Brankica Jelić – direktorka Gradske stambene agencije 

44 porodice koje budu izabrane dobiće od donatora još po 3.600 dolara kao dodatnu pomoć koju će moći da iskoriste na primer za samozapošljavanje ili za opremanje stambenog prostora istakla je Brankica Jelić direktorka Gradske stambene agencije.

Izgradnja višeporodične stambene zgrade kreće već početkom narednog meseca, a rok za završetak radova je 270 dana.

Vrednost celog projekta iznosi oko 1,3 miliona dolara. Grad za ovu namenu izdvaja 200 hiljada dolara, dok je ostatak novca dobjen kroz donaciju Evropske unije preko UNOPS-a.

foto: Čačak 

Prijave na Javne pozive su počele i mogu se predati do 10. februara za dodelu stana na korišćenje, za adaptaciju i rekonstrukciju privatne porodične kuće. Dok je za kupovinu stambene jedinice poziv otvoren do 14. marta. Jelićka ističe da se Gradska stambena agencija trudi da svima koji žele da konkuriše pomogne prilikom prikupljanja i pripreme dokumentacije.

Projekat sprovodi Grad Čačak u saradnji sa Gradskom stambenom agencijom, Centrom za socijalni rad, ustanovama za pružanje usluga socijalne zaštite Zračak i Udruženjem građana IDC

 

zapadne info

 

Ovaj medijski sadržaj je u okviru projekta koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Čačka.

Stavovi izneti u podržanom medijaskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.