Užice: 7 miliona dinara za rekonstrukciju i izgradnju crkava

  • January 12, 2022
  • 0

Budžetom za ovu godinu opredeljeno je sedam miliona dinara za izgradnju i rekonstrukciju crkava na teritoriji grada Užica. Konkurs za sredstva biće raspisan krajem ovog ili početkom narednog meseca, a u zavisnosti od dogovora sveštenstva zavisiće i iznos sredstava za svaku od svetinja u Užicu.

Prema rečima Nikole Maksimovića direktora JP “Užice razvoj” i člana Crkvenog i Građevinskog odbora Grad je u toku prošle godine izdvojio značajna sredstva i pružio podršku izgradnji Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Krčagovu.

U dogovoru sa JKP „Vodovod“ urađena je kompletno izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže tako da je objekat priključen na vodovod i kanalizaciju, a urađen je i priključak za gas. Takođe, urađena je projektna dokumentacija za saobraćajnicu na potezu od Ulice Norveških interniraca do Hrama, a plan je da se ta saobraćajnica asfaltira u toku ove godine i da se uradi parterno uređenje ispred ckve. Radi se i na rešavanju problema kišne kanalizacije. Ideja je i da se pored same crkve uradi malo dečije igralište. Očekuje se u toku ove godine i završetak projektno-tehničke dokumentacije za parohijski dom kako bi naredne godine otpočeli radovi”.

Krajem prošle godine u samom objektu urađen je pod koji je kako ističe sveštenik Ivan Despić obezbedio predsednik Građevinskog odbora, ministar Nikola Selaković.

“Želim da izrazim veliku zahvalnost predsedniku i svim članovima Građevinskog odbora na velikom trudu i zalaganju, zahvalnost dugujemo i Gradu ali i svim ostalim donatorima koji su omogućili da u toku prošle godine uradimo veliki deo posla. Pored radova u unutrašnjosti Crkve izgrađen je zvonik visok 18 metara i pomoćne prostorije za paljenje sveća.  U ovoj godini želja nam je da se uredi prostor oko hrama, da dobijemo kišnu kanalizaciju i saobraćajnicu, a uz pomoć Grada i države kao i do sada”.

Kada je reč o novoizgrađenom Hramu na Beloj Zemlji trenutno se pravi presek izvedenih radova kako bi se sagledalo šta je još neophodno završiti u samom objetku. U toku su i aktivnosti na uspostavljanju saobraćajnice koja vodi do crkve.

Radova će biti i u Crkvi Svetog Đorđa, gde je ideja je da se napravi nova prodavnica u kojoj će Užičani moći da kupuju suvenire i sveće. Deo sredstava već je obezbeđen, i u toku je priprema projektne dokumentacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.