Prijepoljski privrednici izlaze na kraj sa problemima koje je donela korona – lokalna samouprava ima sluha

  • November 23, 2021
  • 0
  • 24 Views

Pandemija korona virusa umnogome je uticala na privredu. Mnoge kompanije  bile su primorane da otpuste radnike, smanje kapacitete proizvodnje… Međutim, svaka lokalna samouprava, pored pomoći države pokušava da nađe rešenje kako bi privrednicima omogućili određene pogodnosti i time ublažili posledice koje je donela pandemija.

Opština Prijepolje pokušava da odloži sva moguća plaćanja i poreze n a lokalnom nivou iz razloga što smo svesni otežanosti uslova poslovanja- ističe prvi čovek opštine Vladimir Babić.

Sa druge strane, na nedavnom sastanku privrednika  koji je  održan na okružnom nivou u opštini Prijepolje istaknuto je da će se posticaji i subvencije namenjeni oporavku privrede nastaviti i u narednoj godini. Sastanku je prisustvovao državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić, predsednica Parlamenta privrednika Svetlana Bjeličić, kao i direktorka RPK Zlatibor Ana Lapčević.

Prijepolje možda nema veliki broj velikih firmi ali predstavnici pojedinih koji, godinama uspešno posluju na teritoriji ove opštine ističu da period pandemije uz napore prolaze uspešno.  Jedna od njih je i kompanija “Trendex” u kojoj nije bilo otpuštanja radnika, već su primljeni novi jer je u jednom periodu čak četvrtina zaposlenih bila na bolovanju.

“U novembru i decembru prošle godine u našoj kompaniji bilo je preko 100 radnika na bolovanju, a to je sve  bilo na tteret poslodavca. Pored toga i obim proizvodnje je bio smanjen. Onda, nabavka, rezervnih delova, tkanine, sve ono što dolazi iz Kine je zaustavljeno, ali otpuštanja nije bilo već je zaposleno novih 30-ak radnika” – istakla je Suanita Čelebić ispred kompanije “Trendex”

Slična situacija je i sa firmom “Jonović gradnja ” gde  prema rečima vlasnika ova građevinska firma nije imala nekih većih problema u radu od kako je počela pandemija. On dodaje; “Malo je bilo problema sa materijalom koji je kasnio. Cene građevinsog materijala su mnogo otišle uvis, pa videćemo stanje na kraju godine, ali ako budemo na pozitivnoj nuli bićemo zadovoljni”.

U privredu Zlatiborskog okruga Vlada Srbije, ove godine, kroz subvencije i kredite za investiciona ulaganja uložila je oko milijadru dinara. Posebno nas raduje činjenica da investiciona aktivnost u ovom kraju nije stala. Oko 200 miliona dinara bespovratnih sredstava država je dala privrednicima, i 800 miliona investicionih kredita je odobreno – navodi državni sekreetar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić.

 

zapadne info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *