Dani kada Arilje postaje kulturna prestonica Srbije

  • November 23, 2021
  • 0

Mala opština smeštena između slivova reka Moravice, Velikog i Malog Rzava smeštena u zapadnom delu Srbije oduvek je bila prepoznatljiva po poljoprivredi.

Neretko je nazivaju prestonicom maline jer je po ovom proizvodu poznata i van granica države.

Za stanovnike Arilja, grada koja se nalazi u zapadnoj Srbiji a pripada Zlatiborskom okrugu, kažu da su vredni, radni i preduzimljivi ljudi, da su uglavnom u privatnom biznisu i da od svega što rade, naprave po neki brend na ponos svoje opštine. Svi oni vole Arilje, a imaju i zbog čega. Mnogi su kako kažu najponosniji na svoju reku Rzav koja pored Arilja, pijaćom vodom snabdeva još pet gradova u Zapadnoj Srbiji.

Rzav je za Ariljce njihovo more na kojem rado provode leto, a za ribolovce – raj za potočnu i kalifornijsku pastrmku, lipljan i atraktivno mesto za mušičarenje. Uzvodno od grada, Rzav je poznat po svojim plažama koje sve više privlače pažnju turista. Poznate su: Gradska plaža, ostrvo Uski vir, Žuta stena, Zelena plaža, Sonjine čari, Bosa noga i plaža Urjak, na kojoj se već godinama održava takmičenje u skokovima u vodu.

foto: plaža Green beach (Turistički info centar Arilje)

Naravno, tu je i nezaobilazna Staparska Gradina sa nestvarnim pogledom na dve opštine, crkva Svetog Ahilija u samom centru varošice, odnosno zadužbina kralja Dragutina iz 13. veka, koja je proglašena za spomenik kulture od izuzetnog značaja, bazeni u Visočkoj banji sa lekovitom vodom…

Kada sve sagledamo ova varošica možda jeste po površini daleko manja od brojnih gradova, ali je velika po broju lepih lokaliteta, istorijskih spomenika i po površini netaknute prirode. Naravno, ne smemo zaboraviti jedan od najvećih kulturnih događaja u ovom kraju!

U danima održavanja ARLEMM-a, Arilje postaje kulturna prestonica Srbije

ARLEMM je Arilje, leto, muzika, priroda i sve je spojeno u jedno!

foto: ARLEMM (Džudžumandži )

Zahvaljujući organizatorima koji su pre više od jedne decenije poželeli da se bave podsticanjem muzičke kulture u Srbiji. Poželeli su da pruže mogućnost mladima za dalja usavršavanja ali i da podstaknu otkrivanje novih muzičkih talenata i okruženja koje će omogućiti razvoj ovog vida stvaralaštva. Sada posle više od deset godina održavanja festivala, velikog broja posetilaca koji je prošao za sve ovo vreme, možemo da kažemo da su u svojoj zamisli i uspeli.

foto: ARLEMM (Dragana Selaković)

Udruženje MUZIKUS, u junu 2010. godine održalo je prvu “Ariljsku letnju školu mladih muzičara – ARLEMM“, koju su pokrenula četiri vrhunska profesora muzike u saradnji sa Opštinom Arilje, Narodnom bibliotekom i donatorima. Posle prve dve godine Letnje škole za decu, ARLEMM postaje manifestacija šireg značaja u koju bi mogli da se uključe i drugi slojevi stanovništva.

Ova letnja škola 2012 godine prerasla je u Ariljsku letnju muzičku manifestaciju, koja danas obuhvata deset oblasti muzičkog stvaralaštva (violinu, violu, violončelo, kontrabas, klavir, duhovno i solo pevanje, flautu, gitaru, kamernu muziku), niz zanimljivih predavanja o instrumentima, javne časove, izložbe i druge prateće sadržaje.

foto: Nastup Stefana Milenkovića na ARLEMM-u ( (Džudžumandži )

ARLEMM se održava na nekoliko lokacija u samom Arilju koje stvaraju poseban, inspiritivan i jedinstven ambijent za održavanje samog festivala. Festivalski program počinje na gradkom trgu, zatim na ostrvu Uski Vir, na obalama prelepog Rzava, a završava se u porti crkve Svetog Ahilija, čija se lepota može porediti sa najznačajnijim svetskim spomenicima kulturne i istorijske baštine.

foto: ARLEMM (Džudžumandži )

U okviru ove manifestacije nastupila su brojna imena iz sveta klasične i džez muzike, poput Stefana Milenkovića, Slobodana Trkulje, Lene Kovačević, Divne Ljubojević …

foto: ARLEMM (Džudžumandži )

Na samom kraju možemo reći da nakon velog broja održanih koncerata, individualnih časova, radionica ARLEMM danas nije mapirao Arilje samo kao mesto gde se može čuti prava muzika, gde se može edukovati u muzičkom smislu već i mesto koje je turistička atrakcija.

 

zapadne info

 

Ovaj medijski sadržaj je u okviru projekta koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Arilje.
Stavovi izneti u podržanom medijaskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *