Obeležena 80.godišnjica eksplozije u Trezorima

  • November 22, 2021
  • 0

22. novembra 1941. godine u podzemnim prostorima, izgrađenim neposredno pred početak Drugog svetskog rata za potrebe trezora Narodne banke Kraljevine Jugoslavije, u eksploziji je tragično je nastradalo oko 120 lica. U organizaciji Grada užica i Narodnog muzeja Užice danas je obeležena 80.godišnjica njihovog stradanja, sveštenici užičke crkve su služili parastos a prisutne delegacije položile vence i cveće.

Kako je obraćajući se prisutnima podsetio tog 22. novembra 1941. godine oko 15 sati dogodila se snažna eksplozija u početnom delu tunela koji je služio za smeštaj materijala i proizvoda fabrike u raznim fazama proizvodnje. Eksplozija se lančano širila na oba tunela i u talasima trajala sve do idućeg dana. Svi pokušaji spašavanja radnika i građana ostali su bezuspešni. Izginula je čitava smena radnika i civila koji su se zatekli u u delu tunela koji je osposobljen za civilno sklonište.

Vence su pored delegacije Grada Užica, položile delegacije gradske opštine Sevojno, Vojske Srbije, Prvog Partizana, Socijalističke partije Srbije, SUBNOR-a, Komunista Užica, Udruženja potomaka ratnika u ratovima 1804- 1918 “Major Kosta Todorović”, Udruženja veterana i ratnih invalida ratova od 1990. do 1999. godine i Udruženja boraca Sevojna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *