Užice: Počeli pripremni radovi za izgradnju mosta na Starom gradu

  • November 16, 2021
  • 0

U toku su radovi na geotehničkim i geomehaničkim ispitivanjima koji su nephodni za izradu projekta za budući most koji treba da poveže Zlatiborski put i užičku srednjovekovnu tvrđavu. Radove izvodi firma “DB Inženjering”, a finansiraju ih Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa 10 miliona i Grad Užice sa 5 miliona dinara.

Obilazeći radove zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović  podsetio je da je do sada u Užički Stari grad uloženo oko 70 miliona dinara

“Od resornog ministarstva dobili smo 45 miliona dinara, Grad je uložio 16 miliona dinara i od Američke ambasade smo dobili 8 miliona dinara. Urađena je kompletna rekonstrukcija-konzervacija svih zidina, donjeg, srednjeg i gornjeg dela, završili smo dva sprata kule. U toku je izrada novih projekata, radimo projekat za vodenu kulu i za još jedan vidikovac koji će biti gotovi do kraja godine. Iako još uvek nije dostupan za posetioce, zbog velikog interesovanja razmatramo mogućnost da Stari grad vikendom otvorimo kako bi sugrađani mogli da dođu da vide šta je to urađeno”.

Po rečima Nikole Maksimovića direktora JP “Užice razvoj” u okviru trenutnih radova biće izvršena bušenja i sa jedne i sa druge strane Starog grada, na strani vidokovca i Starog grada, dve bušotine u dubini 25m i 163m koje će omogućiti stručljacima Rudarsko-Geološkog faktulteta da odrade svoj deo posla. Ideja je da se nakon toga završi dokumentacija i da most koji je u dužini od oko 105m, širine 3m bude viseći most, koji mora ispuniti sve neophodne uslove u pogledu bezbednosti i sigurnosti.  Nadamo se da ćemo sledeće godine kompletirati dokumentaciju krenuti u realizaciju. Ovom dokumentacijom predviđeno je da se urade pristupne staze posle mosta, osvetljenje, studija opravdanosti, sva dokumenta koja su neophodna kako bi se kompletirao projekat budućeg mosta”.

Predviđeno je da to bude pešački most, koji će povezivati Stari grad i vidkovac, koji će imati ogradu, osiguranje, pešačku stazu i sa Starog grada i sa dela vidikovca. Urađen je i planski dokument koji predviđa parkiranje 4 autobusa i preko 30 automobila.

 

zapadne info/uzice.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *