Kabasto u naradžasto – u Užicu se postavljaju kontejneri za odlaganje kabastog otpada

  • November 15, 2021
  • 0

U Užicu će se stari nameštaj, delovi pokućstva i sav otpad koji smo do sada mogli da vidimo na divljim deponijama ili pored komunalnih kontejnera odlagati u tipske kontejnere za kabasti otpad. Krajem novembra biće postavljeni kontejneri zapremine od tri,pet i sedam kubnih metara narandžaste boje.

Kontejneri su stigli u okviru aktuelnog BWL projekta (Uspostavljanje sistema za održivo upravljanje kabastim otpadom na teritoriji Užica i Tuzle) koji se sprovodi u okviru prekogranične saradnje.

Svakog poslednjeg vikenda u mesecu postavljaće se kontejneri za kabasti otpad istovremeno u svim gradskim mesnim zajednicama, uključujući gradsku opštinu Sevojno.

Činjenica je da kabastog otpada nema svakodnevno u svakom domaćinstvu. Štaviše, on se generiše relativno retko, moglo bi se reći par puta godišnje (kupovina nameštaja i velika raspremanja domova i pratećih objekata) , ističe Miloš Radojević  menadžer BWL projekta i dodaje da se iz još nekoliko razloga javila potreba za uvođenje novog sistema. Radojević navodi da i lokalno komunalno preduzeće nema mogućnost opsluživanja svih korisnika bez prethodno definisanog plana,  što je prema proceni oko 20.000 domaćinstava. “Treći razlog za uvođenje novog sistema, jeste potpuno odsustvo ekonomske isplativosti svakodnevnog bavljenja kabastim otpadom, na način kako se to do sada radilo. Ovaj otpad, svojim sastavom, nije preterano zahvalan za dalje tretmane, samim tim ni njegova tržišna valorizacija nije moguća, u značajnijoj meri. Jednom rečju, njegovo upravljanje i zbrinjavanje treba maksimalno racionalizovati, što će BWL projekat pokušati da uradi” .

Projekat upravljanja kabastog otpada u Užicu je u punom zamahu. Trenutno se razmatraju mogućnosti postavljnja kontejnera na adekvatne lokacije. Kako je Radojević najavio. Sistem će biti startovan krajem novembra, a lokacije koje su planirane za postavljanje kontejnera usvojene su nedavno na Gradskom veću.

Kroz projekat je nabavljeno 20 kontejnera, a kako Radojević navodi jasno je da 20 lokacija u Užicu nije dovoljno. Ipak, sa druge strane moramo imati na umu i činjenicu da lolalno komunalno preduzeće koje će przniti kontejnere ima svoja ograničenja. Pa čak i da je bilo mogućnosti za nabavku većeg broja kontejnera pitanje je da li bi JKP Bioktoš mogao da ih opsluži na adekvatan  način.

Na kraju je važno istaći da koliko je bitna uloga nadležnih organa, toliko i svakog pojedinca u gradu kako bi ovaj sistem zaživeo i kako bi konačno bio rešen problem sa kabastim otpadom i kako bi ružni prizori divljih deponije u prigradskim zonama bili prošlost.

 

zapadne info/foto: ere recikliraju

 

Ovaj medijski sadržaj je u okviru projekta koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Užica.

Stavovi izneti u podržanom medijaskom projektu nužno ne izražavaju stavove stavove Grada Užica.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *