Velika ulaganja u Ovčar Banju

  • November 9, 2021
  • 0

Velika ulaganja najavljena su za sređivanje Ovčar Banje, tačnije više od 500 miliona dinara biće izdvojeno iz budžeta Vlade Republike Srbije a nastavak projektnih aktivnosti u narednoj godini na 5.000 hektara zaštićenog područja.

U planu je završetak saobraćajnice od magistralnog puta do vidikovca na Kablaru. U završnoj fazi je izgradnja parkinga i saobraćajnice u gornjem delu, a u narednoj godine biće urađeno još četiri kilometra ove saobraćajnice, što će koštati 250 miliona dinara.

Predviđeno je 110 miliona dinara za uređenje vidikovca na Kablaru sa pristupnim stazama i 20 miliona za solarni katamaran, u čemu Grad Čačak učestvuje sa 10 odsto.

Između ostalog, planirano je 25 miliona dinara za projektno tehničku dokumentaciju za izgradnju mosta preko Zapadne Morave, koji bi spojio čačansku i lučansku „stranu“ Ovčar Banje, kao i izgradnja saobraćajnice do vrha Ovčara i paraglajding staze. U narednoj godini, prema projektu, biće uloženo oko 90 miliona dinara u ekologiju.

Pored ovih, očekuje se početak realizacije kapitalnih projekata, a jedan od njih je izmuljavanje jezera Međuvršje, koji je omogućen bilateralnim sporazumom između Republike Srbije i Republike Mađarske.

Kako je istakao gradonačelnik Čačka Milun Todorović “Ovaj projekat podrazumeva ulaganje oko 35 miliona evra. Uskoro se završava izrada elaborata o proceni uticaja na životnu sredinu i očekujemo da počne realizacija ovog ogromnog projekta. Ove nedelje biće raspisana javna nabavka za izgradnju RH Centra u Ovčar Banji. Planirano je ulaganje od oko pet milion evra za izgradnju i opremanje ovog centra, koji je od krucijalnog značaja za razvoj zdravstvenog turizma”

On dodaje da se u narednoj godini očekuje i nešto više od 4 miliona evra za sređivanje vodovoda i kanalizacije.

“Za očekivati je da u ono, što će Grad Čačak, ali i Opština Lučani dobiti na 5.000 hektara zaštićenog područja u naredne dve godine, bude uloženo, kroz različite projekte, više od 55 miliona evra. Kao što smo rekli pre nešto više od godinu i po dana, Ovčar Banja i cela Ovčarsko-kablarska klisura, naša Sveta gora biće jedno od najboljih lečilišta, ali i najlepših turističkih atrakcija” 

Ne treba napominjati koliko će sve ovo značiti Čačanima koji su inače poznati kao narod koji ima “njuh za biznis” . Jer bi Čačak uskoro mogao da bude prepoznat i kao grad turizma, a sa druge strane mnoga ekološka pitanja će biti rešena kroz navedene projekte.

 

zapadne info

 

Ovaj medijski sadržaj je u okviru projekta koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Čačka.

Stavovi izneti u podržanom medijaskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.