Sud odbio predlog stečaja za Fabriku reznog alata u Čačku

  • October 26, 2021
  • 0

Privredni sud u Čačku na današnjem ročištu odbio je predlog Ministarstva privrede da se otvori stečaj nad Fabrikom reznog alata (FRA), jer se tome usprotivilo Ministarstvo odbrane.

“Odbija se predlog za otvaranje postupka stečaja s obzirom da ne postoji izričita saglasnost i da je ministar (Nebojša) Stefanović u svom dopisu, koji je lično potpisao kao ministar odbrane, ukazao na to da bi se ‘otvaranjem stečajnog postupka prekinula proizvodnja naoružanja i vojne opreme, čime bi se direktno ugrozilo snabdevanje privrednih društava Odbrambene industrije Srbije'”, navodi se u Rešenju suda.

Prema navodima iz Rešenja, ministar je kazao da je nabavka alata iz inostranstva izuzetno otežana, cene višestruko veće, a isporuke duže nego iz čačanske fabrike.

Prethodno su predstavnici stečajnog upravnika Agenciji za licenciranje sudu priložili fotografije iz kojih se vidi da su proizvodni pogoni Fabrike reznog alata zatvoreni katancima, a magacini pečatirani voskom, navodeći u izveštaju da FRA danas ima svega devetoro radnika po ugovoru o radu i još toliko na poslovima obezbeđenja, po ugovorima o delu.

Predstavnik radnika Dušan Ðelić, naveo je na ročištu u sudu da u fabrici radi 45 ljudi vezanih ugovorom sa jednim privatnim preduzećem i zatražio da se stečaj otvori pod uslovom da 200 radnika bude radno angažovano.

Sud je naložio da se zadrže sve mere obezbeđenja u fabrici, sve do pravosnažnosti rešenja kojim se odbija predlog za otvaranje stečaja.

 

izvor:tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *