Pet mladih poljoprivrednika iz Požege dobilo subvencije u vidu mehanizacije – kroz godine sve veće interesovanje za “Divac” program

  • October 14, 2021
  • 0

Maturanti Poljoprivredne škole Ljubo Mićić u Požegi već godinama unazad imaju priliku da konkurišu za sebvencije u vidu poljoprivredne mehanizacije, a koje dodeljuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa partnerima i lokalnom samoupravama.

Ove godine 20-oro mladih dobilo je subvenciju, od kojih je njih pet sa područja opštine Požega.

“Naše gazdinstvo se pretežno bavi voćarstvom, odnosno proizvodnjom jagode, maline i kupine. Takođe se bavimo i stočarstvom, ali zbog potencijala u voćarstvu odlučio sam se za nabavku tarupa i hteo bih ovim putem da se zahvalim Fondaciji, školi i opštini Požega što su ovom donaciji pomogli našu proizvodnju, istakao je Mihailo Perišić iz sela Zdravčići

Neda Šojić je odlučila da ostane na selu, a kako kaže za veliku površinu pod malinom potrebna je i mehanizacija, a ova subvencija će im u mnogome značiti.

U Kući Cicovića u selu Duškovci kraj Požege dnevno se obradi oko 60 litara mleka. Milan Cicović kao podmladak ove porodice iskoristio je mogućnost i dobio sredstva za kupovinu laktofriza. Kako kaže ovaj uređaj su imali ranije u svojoj proizvodnji, ali kako je proizvodnja mleka sve obimnija, sada im je bio potreban veći uređaj.

Milojlko Bojić iz Lopaša kaže da je ,dok nije Fondacija pritekla u pomoć, za obradu svog voćnjaka morao da pozajmljuje traktorsku frezu. Sada to više neće biti slučaj jer je kupio svoju.

“Generacijski se bavimo ovčarstvom, a sada bi to malo i da proširimo. Kako bi olakšali i ubrzali svakodnevne poslove konkurisao sam za balerinu za pripremu sena i hrane za stado” – istakao je Luka Cvijović mladi poljoprivrednik  iz sela Roge.

Projekat podrške mladim poljoprivrednicima u opštini Požega realizuje se već nekoliko godina, a posebno raduje podatak da je svake godine sve veće interesovanje što je i dokaz da sve veći broj mladih odlučuje da ostane u svom rodnom selu.

Prema rečima Bojane Kuzeljević iz Fondacije Ana i Vlade Divac ove godine je najveće interesovanje vladalo za priključnom mehanizacijom, odnosno sve ono što može da im olakša rad u njihovom gazdinstvu.

Opština Požega je prva lokalna samouprava koja je izdvojila sredstva za subvencionisanje mladih poljoprivrednika, a podrška nijednom nije izostala do sada.

Ove godine u fondu se od strane Fondacije i šest lokalnih samouprava našlo 3,5 miliona dinara, što je po rečima Radojice Burlića iz Odeljenja za poljoprivredu u opštini Požega najveći iznos do sada. “Uspeli smo da obezbedimo sredstva za 20 korisnika iz 6 lokalnih samouprava i nastavljamo dalje sa velikim zadovoljstvom u nadi da će kroz godine ovaj fond biti veći jer je i interesovanje maturanata u školi sve veće” – dodao je Burlić

Ove godine pored Požege sredstva su izdvojili Grad Užice, opštine Čajetina, Gornji Milanovac, Arilje i Nova Varoš.

 

zapadne info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *